Ioniqa maakt van PET-flessen nieuwe polyestergrondstof. foto Ioniqa
Volledig scherm
Ioniqa maakt van PET-flessen nieuwe polyestergrondstof. foto Ioniqa

Plasticrecycler Ioniqa uit Eindhoven krijgt groeifinanciering van Rabobank

EINDHOVEN - Rabobank verstrekt een groeifinanciering aan de Eindhovense plasticrecycler Ioniqa. Volgens directeur bedrijven Gerard Zwartkruis van Rabobank Regio Eindhoven gaat het om een bijdrage die in ‘de tonnen’ loopt.

Ioniqa heeft een technologie ontwikkeld om uit afval van PET-plastic een grondstof te winnen waarmee weer voedselverpakkingen kunnen worden geproduceerd. Zo kan plastic oneindig worden hergebruikt.

Fabriek geopend

Ioniqa is voortgekomen uit de Technische Universiteit Eindhoven. In Geleen op de Chemelot Campus heeft het bedrijf in de afgelopen zomer zijn eerste fabriek op industriële schaal geopend. ,,De eerste producten worden inmiddels geleverd", zegt directeur Tonnis Hooghoudt. Ioniqa levert de grondstoffen aan plastic verwerkende bedrijven. Het gereyclede plastic wordt afgenomen door onder meer Coca Cola en Unilever.

In Eindhoven zijn het hoofdkantoor en een onderzoekslaboratorium van Ioniqa gevestigd. In Rotterdam heeft het een proeffabriek. Het bedrijf telt nu zo'n 40 medewerkers.

Circulaire economie

Rabobank is al sinds de opstart betrokken bij Ioniqa dat in 2015 de Herman Wijffels prijs voor duurzame innovatie kreeg. ,,Ioniqa is een bedrijf dat uitstekend past bij onze ambitie om een bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving. De innovatieve oplossing van Ioniqa is een schoolvoorbeeld van circulaire economie", stelt Zwartkruis.

Rabobank heeft de ambitie uitgesproken om zo'n 1 miljard euro te willen investeren in de Brainport-regio. Financiering van startende en doorgroeiende bedrijven is daar een onderdeel van.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven