Platform Gehandicapten Eindhoven gaat horeca doorlichten op toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden.
Volledig scherm
Platform Gehandicapten Eindhoven gaat horeca doorlichten op toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden. © ANP

Platform Gehandicapten Eindhoven checkt horecazaken voor slechtzienden

EINDHOVEN - Vier of vijf horecazaken in Eindhoven krijgen deze week bezoek van 'mystery guests' van het Platform Gehandicaptenbeleid (PGE). Die kijken hoe toegankelijk de cafés zijn voor blinden en slechtzienden. 

Maar ze geven ook tips over makkelijke en goedkope oplossingen om die gasten ook welkom te heten. 

Dat gebeurt in het kader van de landelijke Week van de Toegankelijkheid die nog tot zaterdag duurt. De werkgroep Toegankelijkheid legt deze week de Eindhovense horeca langs de meetlat onder het motto 'Eindhoven wordt nog mooier als iedereen kan meedoen!', vertelt Josien Damkot, zelf ook sinds enkele jaren getroffen door een ernstige verslechtering van haar zicht. Nadat ze vergeefs had geprobeerd een rateltikker voor een voetgangersstoplicht te regelen bij de gemeente, sloot ze zich aan bij PGE.  Zij gaat zelf ook mee als mystery guests. ,,Want er is al veel goed, maar het kan zeker beter in de horeca. Wij willen bedrijven niet aan de schandpaal nagelen, maar ze voorzien van gratis advies."

Beperkten slechtzienden tram
Volledig scherm
Beperkten slechtzienden tram © Videostill

De ervaringsdeskundigen kijken volgens Damkot naar een lange lijst aandachtspunten, zoals de entree (met trappen of drempels?), de verlichting, de menukaart (is die te lezen?) en de toiletten (zijn die weggestopt?). Ook de houding van het personeel wordt meegenomen, aldus Damkot. Ze houden daarbij de aanbevelingen in de gaten die de Oogvereniging heeft opgesteld op een 'Menukaart'. PGE gaat daarover later ook in gesprek met de bezochte horeca-ondernemers. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven