Volledig scherm
Het platform van Eindhoven Airport © Bert Jansen

Platform Woensel-Noord: 'Meer vlieghinder Eindhoven Airport dan uit klachten blijkt’

EERSEL - Het aantal mensen rondom Eindhoven Airport dat last heeft van vliegtuiggeluid is veel groter dan uit het aantal  klachten blijkt, zegt Bewonersplatform Woensel-Noord. 

Het platform baseert zich daarbij op de jaarlijkse Inwonersenquête van de gemeente Eindhoven. Uit de resultaten over 2018 blijkt dat één op de vijf bewoners van Woensel-Noord last heeft van het vliegverkeer. Omgerekend zijn dat 13.650 van de in totaal 65.000 inwoners in dit deel van de stad. De enquête werd door 5.500 Eindhovenaren ingevuld.

Vooral in kerkdorp Acht zou de overlast aanzienlijk zijn: 62 procent van de Achtenaren gaf in de enquête vorig jaar aan hinder te ondervinden van het vliegverkeer. In de Achtse Barrier gaat het om grofweg de helft van het aantal bewoners. Vergeleken met zes jaar geleden is het aantal gehinderden bijna verdubbeld, zo blijkt uit het bewonersonderzoek. 

Te rooskleurig 

Rob Weijers van het bewonersplatform presenteerde de cijfers tijdens de halfjaarlijkse vergadering van de COVM, het overleg van omwonenden, overheden, Eindhoven Airport, Defensie en de luchtvaartsector. Volgens Weijers zijn ook de berekeningen van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum die de basis vormen voor de geluidscontouren rond Eindhoven Airport te rooskleurig. 

Weijers pleitte ervoor om de uitkomsten mee te nemen in de discussie over de ontwikkeling van Eindhoven Airport tot 2030. Daarbij wordt aangestuurd op het verminderen van de geluidhinder met dertig procent, onder meer door de inzet van stillere vliegtuigen: een aanbeveling uit het advies van Pieter van Geel die vorige week werd overgenomen door de minister.  

Quote

Onze lontjes worden korter. We dulden tegenwoor­dig minder inbreuk op ons leefgenot

Klaas Kopinga, BOW

Het aantal ingediende klachten is veel lager dan het aantal mensen dat in de enquête aangeeft last te hebben van de vliegtuigen, zo blijkt uit de rapportages van de luchtverkeersleiding. Vanuit heel Eindhoven werden in het tweede kwartaal van 2019 bijvoorbeeld een kleine 8.000 klachten ingediend. Verreweg de meeste daarvan komen uit het noordelijk deel van de stad.  De 8.000 klachten kwamen van zo'n driehonderd melders.  

Volgens Klaas Kopinga van de Belangenvereniging Omwonenden Welschap (BOW) zijn de geluidscontouren voor Eindhoven Airport niet van deze tijd, want gebaseerd op enquêtes uit de jaren zeventig. ,,Onze lontjes worden korter. We dulden tegenwoordig minder inbreuk op ons leefgenot”, merkte hij op. 

Veel overlast in Eindhoven-noord ontstaat op mooie zonnige dagen. Juist op die dagen wordt vaak in noordelijke richting opgestegen. Volgens de luchtverkeersleiding van Defensie wordt dit jaar -anders dan in 2018- de nagestreefde verdeling over noord (30 procent) en zuid (70 procent) gehaald. Ook directeur Roel Hellemons van Eindhoven Airport had nieuws: de BurenApp van de luchthaven gaat vanaf medio november de verwachte vertrekrichting voor die dag weergeven.  

 1. Discriminerende foto’s op Facebook kosten Eindhovens LPF-commissielid boete
  PREMIUM

  Discrimine­ren­de foto’s op Facebook kosten Eindhovens LPF-commissie­lid boete

  EINDHOVEN - Het Eindhovense LPF-commissielid Mari Nijs maakte zich in november 2018 schuldig aan 'groepsbelediging' door het plaatsen van 'onredelijke en discriminerende' foto's op zijn Facebookpagina. Politierechter P. Appelhof veroordeelde de politicus maandag in Eindhoven tot een boete van 500 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. "Je mag niet meer voor je mening uitkomen", constateerde de 52-jarige Nijs verontwaardigd.
 2. Georginio Wijnaldum dwong het gezag van een minister van staat af

  Georginio Wijnaldum dwong het gezag van een minister van staat af

  Als er ooit een speler door de voordeur weg is gegaan bij PSV, dan is het wel Georginio Wijnaldum. Een man die het personeel van de club in 2015 mee liet delen in het succes van zijn transfer naar Newcastle United. Dat gebeurde met een even simpele als aardige en bijzondere geste, door iedereen een degelijke fles wijn te bezorgen. Absoluut geen decadentie of dikdoenerij, maar gewoon een puur gebaar uit dankbaarheid. Mooi, omdat de eenvoud van oprechte erkentelijkheid - net als in de normale wereld - niet altijd gewoonterecht is in de vluchtige voetballerij.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

 • Armindo Bruma (6%)
 • Timo Baumgartl (48%)
 • Olivier Boscagli (2%)
 • Kostas Mitroglou (16%)
 • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen