Volledig scherm
Agent met bodycam © anp

Politie experimenteert met bodycams op Stratumseind in Eindhoven

EINDHOVEN - Een agent uitmaken voor rotte vis of wat verhit duw- en trekwerk tijdens een stapavond kan je binnenkort zomaar je eerste filmoptreden opleveren. De politie gaat vanaf eind september ruim drie maanden experimenteren met bodycams op Stratumseind. 

De cameraatjes worden die periode ook ingezet bij een paar politieteams in de regio. Hoeveel bodycams precies worden gebruikt en in welke delen van Zuidoost-Brabant is nog niet bekend. De politie hoopt op dertig exemplaren. Oost-Brabant is een van de 32 regio's waar de proef gaat lopen. In totaal worden landelijk vijfhonderd bodycams van verschillende types uitgeprobeerd.

Handhaving
De cameraatjes zullen niet worden gebruikt voor recherchewerk, maar alleen voor handhaving. De opnamen dienen onder meer om te kunnen bekijken wat precies is gebeurd bij geweldsincidenten tegen agenten. ,,Het is vooral bedoeld voor waarheidsvinding", zegt projectleider voor politie Oost-Brabant Wout Lievens. Naast het gebruik in de Eindhovense uitgaansstraat zullen agenten de bodycams in de regio gebruiken op bijvoorbeeld markten en kermissen. Vooral tijdens de 'hete uren' en altijd in 'het publieke domein'. Filmen in een café of restaurant zou nog kunnen, maar in een woning is uitgesloten. Een gevolg van de cameraatjes is dat niet alleen het gedrag wordt gevolgd van het publiek, maar ook van agenten, zegt Lievens. Al is het niet de bedoeling dat het een middel wordt om agenten te controleren, merkte de ondernemingsraad op.

Meerwaarde
Zowel de agent zelf als de meldkamer kan de camera inschakelen. ,,Als een agent denkt dat het meerwaarde kan hebben, zet hij 'm aan." Agenten delen de laatste jaren veel werkervaringen op verschillende social media. Dat gebeurt met de bodycambeelden niet. Publiek of een verdachte zal zichzelf dus niet - ook niet onherkenbaar gemaakt - terugzien op de Facebookpagina van een politieteam in de regio.

De komende maanden worden vrijwilligers gezocht onder het politiepersoneel om deel te nemen. Lievens zoekt voor een evenwichtig onderzoek zowel voor- als tegenstanders onder de collega's. ,,Maar we gaan niemand verplichten met het ding rond te lopen."

Techniek
De politie wil tijdens de proef vooral de techniek bekijken. Hoe beveilig je de opnames voor het geval een agent een camera verliest en hoe sla je alles op? Lievens: ,,Ik ben geen voor- of tegenstander. We moeten objectief bekijken of het iets toevoegt."

In Amsterdam begon de politie in mei al met het experiment. De eerste geluiden zijn daar 'positief, met wat haken en ogen', zegt Lievens. Na de proef wordt een wetenschappelijke evaluatie geschreven. Dan moeten korpsleiding en ondernemingsraad akkoord gaan en moet de levering mogelijk Europees worden aanbesteed. Het zal dus de nodige tijd kosten voordat de cameraatjes algemeen onderdeel worden van de politie-uitrusting.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven