Volledig scherm
Nikki een van de gedupeerden van de woningverhuur. Op de achtergrond een aantal anderen die opgelicht zijn. © Bert Jansen

Politie houdt oplichtster (30) aan die nepwoning aan 20 mensen in Eindhoven verhuurde

UpdateEINDHOVEN - De vrouw die mogelijk tientallen mensen in Eindhoven oplichtte, door een huis dat niet van haar was te ‘verhuren’, zit vast.  De vrouw uit Emmen, 30 jaar oud, meldde zichzelf dinsdagnacht rond één uur op het politiebureau in Eindhoven. De gedupeerden waren van plan de vrouw, die mogelijk op het punt stond naar Curaçao te vertrekken, op te wachten op het vliegveld.

De politie was sinds gisteren op zoek naar de vrouw en bracht onder andere een bezoek aan haar woning in Emmen. Maar daar troffen ze haar niet volgens een woordvoerder van de politie: „Verder kregen we signalen dat ze naar het buitenland wilde vertrekken. Daarop hebben we contact gezocht met de Koninklijke Marechaussee. Dus ze stond gesignaleerd. Als zij het vliegtuig zou pakken, zou ze er tussenuit zijn gevist. Ik vermoed dat ze vanwege de druk zichzelf heeft gemeld.” 

De vrouw (30) lichtte mogelijk dik twintig mensen op in Eindhoven. Zij dachten zondag de sleutel krijgen van een huurwoning die de vrouw via Marktplaats aanbood. Het appartement in de Kraijenhoffstraat, in de Woenselse wijk Limbeek, bleek echter helemaal niet te huur. De woningzoekenden, onder wie gezinnen met jonge kinderen, bleken te zijn opgelicht. De vrouw deed zich voor als eigenaresse van de woning en vroeg een voorschot aan mensen die geïnteresseerd waren. Maar nog voor de sleuteloverdracht plaats zou vinden, ging ze ervandoor met de aanbetalingen.

1500 euro

Bijna elke gedupeerde betaalde 1500 euro (850 euro borg en 650 euro voor de eerste maand huur). Nog diezelfde zondag stapten verschillende mensen naar de politie. In totaal kwamen er dik twintig aangiftes binnen. Maar de schade bij gedupeerden was soms groter dan de spoorloze 1.500 euro. Sommige mensen dreigen op straat te komen, omdat ze de huur van hun oude woning al hadden opgezegd.

Gedupeerde Nikki Posthumus reageert verheugd op de aanhouding: „Geweldig is dit nieuws. Ik ben heel blij. Ook dat mensen dit nieuws razendsnel hebben verspreid door Nederland. Dat heeft hier wel aan bijgedragen.” Posthumus had gisteren nog contact met mensen uit de directe omgeving van de verdachte: „Blijkbaar stond ze op het punt om naar Curaçao af te reizen. Daarop hebben we alle vluchten opgezocht, eentje vertrok vanochtend (woensdag, red.) om 11.00 uur. We waren van plan om met een paar mensen naar Schiphol af te reizen om haar op te wachten bij de gate. Maar dat is dus niet meer nodig.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven