Volledig scherm
Overval aan de Duizeldonksestraat in Helmond © Bert Jansen

Politie onderzoekt reeks woningovervallen in Zuidoost-Brabant

SON/EINDHOVEN/HELMOND - De politie onderzoekt de mogelijke verbanden tussen vijf woningovervallen in tweeënhalve week.

Vanaf zondag 19 maart was het al vijf keer raak in Eindhoven, Helmond en - afgelopen nacht - Son. 

Verband
Of dezelfde criminelen verantwoordelijk zijn voor de vijf overvallen is nog maar de vraag. De politie laat weten nadrukkelijk te kijken naar een verband tussen de overval op het oudere echtpaar in Son en de overval op een 84-jarige Helmonder een dag eerder. Maar ook de drie eerdere incidenten worden onderzocht op verbanden.

De afgelopen drie dagen was het al drie keer raak. Maandag overvielen twee mannen een vrouw in haar huis aan de Bordeauxlaan in het Eindhovense Woensel-Noord. Dinsdag haalden drie mannen met bivakmutsen een hoogbejaarde Helmonder uit bed en doorzochten zijn woning aan de Maaslaan terwijl hij met een mes werd bedreigd. Afgelopen nacht volgde de overval in Son. 

Helmond
Daarvoor waren twee adressen in Helmond doelwit van indringers. Bij de overval op zondag 19 maart in de Hemelrijksestraat staan rond half zeven 's morgens twee mannen aan het bed van een 75-jarige bewoonster. Haar man en zoon zijn ook aanwezig. De zoon wordt gekneveld. Dinsdag 28 maart dringen drie mannen met bivakmutsen aan de Duizeldonksestraat een huis binnen en bedreigen de 69-jarige bewoonster en haar poetsvrouw. De daders gaan ervandoor met wat waardevolle spullen.

De slachtoffers zijn - voor zover bekend - allemaal op leeftijd. En bij zeker twee overvallen wordt nadrukkelijk gesproken van twee of drie overvallers met 'fors' en 'gezet' postuur. Maar de overvallen verliepen niet allemaal op dezelfde wijze. Een aantal slachtoffers werd 's nachts of 's morgens erg vroeg overvallen en in de slaapkamer verrast, andere later in de ochtend. Het Sonse echtpaar meende een vuurwapen te hebben gezien, terwijl de 84-jarige Helmonder met een mes bedreigd zou zijn. De woning in Son is een groot pand in het buitengebied, de andere doelwitten waren veelal rijtjeswoningen middenin een woonwijk. 

Daders
Het is de vraag of getuigen en slachtoffers alle daders hebben gezien en betrouwbare omschrijvingen konden geven, maar op basis van de bekende informatie lijken de dadergroepen niet allemaal op elkaar. Enkele slachtoffers spreken van twee daders, andere van drie. In Eindhoven vluchtten de twee - één rossig, één licht getint - op een scooter terwijl het drietal dat toesloeg aan de Duizeldonksestraat in Helmond op een fiets vertrok. Al is het niet uit te sluiten dat een grotere groep in wisselende samenstelling op pad gaat.

De politie zal zoeken naar overeenkomsten tussen de zaken. Wie zijn bijvoorbeeld de afgelopen tijd op meerdere van de overvallen adressen binnen geweest - bijvoorbeeld voor werkzaamheden - en konden mogelijk informatie doorspelen aan overvallers? Verder moeten onder meer getuigenverklaringen, technische sporen en camerabeelden de politie aan meer informatie helpen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven