Politie pakt twee ANP-journalisten op bij Pegida-actie in Eindhoven

VIDEO/UPDATEEINDHOVEN - De politie heeft zaterdagmiddag twee journalisten die verslag deden van de Pegida-actie in Eindhoven opgepakt. De man en vrouw werkten voor het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). Het tweetal is inmiddels weer vrijgelaten nadat uit onderzoek bleek dat de verdenking niet juist was.

Aanhangers van de Anti-islambeweging Pegida hielden zaterdagmiddag in de buurt van de Al Fourqaan-moskee in stadsdeel Woensel een actie zonder dat zij daarvoor toestemming hadden van de burgemeester van Eindhoven. Zij werden daarbij bekogeld met eieren en stenen door tegendemonstranten. Na ongeveer een kwartier werden de Pegida-aanhangers met busjes afgevoerd, nadat de politie eerder de demonstranten vorderde om weg te gaan. ,,Alle Pegida-aanhangers zijn aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek”, meldt de politie. Twaalf mensen werden opgepakt. De groep van circa vijftig tegendemonstranten vertrok na een bevel van de politie.

De correspondenten werden opgepakt, omdat in de ogen van agenten hun gedrag nabij Pegida-aanhangers verdacht was. De journalisten toonden nog wel hun perskaarten, maar dat was voor de politie niet voldoende. Het tweetal is rond 17.00 uur vrijgelaten met welgemeende excuses, zo liet de politie weten.

Al wekenlang bezorgt Pegida de mannen op het Eindhovense gemeentehuis kopzorgen met de aankondiging van demonstraties of, als die worden verboden, flyeracties. De anti-islambeweging weigert zich neer te leggen bij een verbod op een demonstratie rond de Al Fourqaan-moskee in stadsdeel Woensel.

Volledig scherm
Politie houdt mensen aan bij Pegida-actie in Eindhoven. © Bert Jansen
 1. Eindhovense rapper Fresku en Arjen Lubach scoren YouTubehit over zwarte bladzijden Nederlandse geschiedenis
  video

  Eindhoven­se rapper Fresku en Arjen Lubach scoren YouTubehit over zwarte bladzijden Nederland­se geschiede­nis

  EINDHOVEN - De aangepaste canon van de Eindhovense rapper Fresku en Arjen Lubach wil ‘wel met aandacht’ de zwarte bladzijden van de Nederlandse geschiedenis brengen. Vanaf 2020 verspreidt de overheid de Canon van Nederland onder achttienjarigen, maar het duo denkt met een hun rap in Zondag met Lubach veel beter jongeren te kunnen bereiken. Het filmpje is inmiddels al meer dan 100.000 keer bekeken op YouTube.
 2. Drie kunstenaars over de tastzin in Van Abbehuis in Eindhoven
  PREMIUM
  Recensie

  Drie kunste­naars over de tastzin in Van Abbehuis in Eindhoven

  EINDHOVEN - Ze schrijft prachtige gedichten en juist voor de bundel Ik was de zee, uit 1989 alweer, kreeg Ienne Biemans dan ook terecht een Zilveren Griffel. In die uitgave staat onder meer een gedicht dat begint met de regels: In een donker / groen oud woud / aan de randen een randje goud. De eerste regel uit dat gedicht wordt door het Van Abbehuis gebruikt als titel van de nu lopende tentoonstelling en zou ook het werk samenbrengen van de drie deelnemende kunstenaars.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven