Politie voert actie in afgeslankte vorm - 'Het stelt eigenlijk weinig voor'

VIDEO + UPDATEEINDHOVEN - PSV speelt woensdagavond tegen Bate Borisov in het Philips Stadion. In aanloop naar die wedstrijd was niet het grootste nieuws wie wel of niet ging spelen, maar of de politie wel of geen actie mocht voeren. In de middag werd bekend dat na overleg de bonden een hinderactie gingen uitvoeren. 

De familie Stevens is extra vroeg vertrokken uit Hamont. De aangekondigde actie van de politie voor een betere CAO zou flink wat roet in het eten van de wedstrijdvreugde kunnen gooien. ,,Maar het stelt eigenlijk niks voor", zegt een van de familieleden. ,,Ik snap wel dat ze actie voeren, maar waarom moet de gewone man daar altijd last van hebben? Wij kunnen er toch niks aan doen."

Quote

Ik snap wel dat ze actie voeren, maar waarom moet de gewone man daar altijd last van hebben?

Familie Stevens

Zo denken ook Teun Rutten en Robby van den Hoogen erover . ,,Iedereen leeft al zo lang naar dit unieke moment toe. Waarom zou je dat gaan verpesten? Je kunt ook op een andere manier actie voeren." De actie van de politie heeft geen grote impact op de duizenden voetbalfans in Eindhoven. De aangekondigde 'hinderactie' heeft weinig om het lijf. Dat is het gevolg van een deal die burgemeester Jorritsma sloot met de politie en bonden. Eerder dreigden de bonden met een kort geding omdat de burgemeester bepaalde elementen uit de 'hinderactie' verbood. Maar dat werd te elfder ure afgeblazen na intensief overleg. 

Start

Jorritsma was bij de startbijeenkomst van de actie aanwezig en drukte de aanwezigen een aantal zaken op het hart. Onder andere over het wel of niet doorgaan van de actie. ,,De bonden en ik staan niet tegenover elkaar. Hier staat een burgemeester met blauw bloed. Ik ga door heel het land door roeien en ruiten om de politie te dienen. Omdat het ook hier piept en kraakt in mijn eenheid met zo'n 3.200 dienders. Ik sta achter de gerechtvaardigde wensen, eisen van de politie. Het gaat niet alleen maar om pecunia, om inzetbaarheid, beschikbaarheid en capaciteit. Het gaat ook om roosters." 

Lees verder onder de foto's.

Volledig scherm
Politieactie Eindhoven tijdens PSV-Bate Borisov. © Arnold Mandemaker
Volledig scherm
John Jorritsma bij bijeenkomst over politieactie Eindhoven. © Jelle Krekels

Steun

Hij ziet ook de grote problemen waar de politie mee te maken heeft.  ,,Ik zie de papieren werkelijkheid en de feitelijke werkelijkheid van de inzet. Ik zie dat mensen na hun 55ste geen nachtdiensten meer mogen draaien en de gevolgen daarvan komen te rusten op de schouders van de jongere agenten, die allemaal hun eigen gezinnen hebben. Daardoor groeit het scheef."

Tol betalen

Jorritsma heeft bij het maken van de afspraken omtrent de acties wel één duidelijke eis gesteld: ,,De stad mag niet de tol betalen vanwege een actie van de politie. Als er echt stront aan de knikker is, dan gaan de hesjes uit en treedt de politie op."

Gerrit van de Kamp, voorman van de Politievakbond ACP, stond woensdagavond zelf op de hoek Fellenoord-Boschdijk folders uit te delen. Hij sprak van een 'prima actie'. ,,De automobilisten die we hier aanspreken zijn allemaal positief, ze staan achter onze acties." De actie van woensdagavond was nog publieksvriendelijk. Van de Kamp zegt dat hardere acties in voorbereiding zijn waar het publiek wél pijn van zal gaan lijden.  

Quote

Deze actie is nog publieks­vrien­de­lijk, maar er komen hardere acties aan"

Gerrit van de Kamp, Voorman politievakbond ACP

Nuance

Een van de nuances die misschien ontbrak, bracht Jorritsma ook nog aan. ,,Ik besef ook dat de minister voor een geweldig dilemma zit. 60.000 mensen. Het is complexe materie, maar ook bij complexe materie moet het tot een oplossing komen."

Het verhardt en verscherpt

Na zijn toespraak nam de burgemeester nog de tijd om de aanwezige pers te woord te staan. Daarbij voegde hij een aantal opmerkingen toe aan zijn motivatie en gedachten over de politieacties. Naarmate de gesprekken vorderen, worden de acties harder. ,,Het duurt te lang, in de ogen van velen, en daar ben ik overtuigd dat het te lang duurt. Dan krijg je van dit soort acties als we hier vanavond hebben. En dit is nog een hele lieve actie, maar ik kan me voorstellen als deze acties geen gevolg krijgen in positieve zin, dat dat langzaamaan verscherpt en verhard."

Volledig scherm
Politie voert actie bij het Philips Stadion. © Jelle Krekels
Volledig scherm
Politie deelt flyers uit © Jelle Krekels
Volledig scherm
De flyer die werd uitgedeeld tijdens de politieactie in Eindhoven. © ED

In samenwerking met indebuurt Eindhoven