Volledig scherm
Gedumpt drugsafval. Foto ter illustratie. © anp

Politie ziet toename drugsafval en -opslag in Brabant

EINDHOVEN - Meer opslagplaatsen van drugs en grondstoffen en meer plekken waar blauwe vaten en jerrycans met drugsafval zijn gedumpt. 

De cijfers over 2016 bevestigen maar weer eens de naam van Brabant als drugsfabriek van Nederland. 

Verklaring
Duidelijke oorzaken voor de toenames heeft de politie niet. Omdat vorig jaar de registratie van drugsafvaldumpingen is verbeterd, is het de vraag of daadwerkelijk meer chemicaliën zijn geloosd. De intensievere jacht op drugscriminelen kan volgens de politie verklaren dat meer opslag- en productielocaties zijn opgedoekt.

Het aantal afvaldumpingen steeg in 2016 landelijk met 17 naar 177, het aantal gevonden opslagplekken met 13 naar 84. In Oost-Brabant stegen beide het sterkst. Opvallend genoeg vond de politie in deze regio iets minder drugslabs (15), terwijl het landelijk heel licht steeg van 59 naar 61.

Verschuiving
Het is nog de vraag of er sprake is van een trend, een toevalligheid of meer opsporingsaandacht, maar de politie ziet relatief meer afvaldumpingen en productielocaties in het oosten van het land. Ze spreekt van een 'verschuiving' vanuit Zuid-Nederland. Dat kan het gevolg zijn van de aanpak van drugscriminelen, die nergens in Nederland intensiever is dan in Zeeland en Brabant, oppert woordvoerder van de Landelijke Eenheid Thomas Aling. ,,Want het is wel heel toevallig dat we gaan drukken in het zuiden en er in grensgemeenten in het oosten meer labs worden gevonden." Onderzoek naar de mogelijke verschuiving is echter nog niet gedaan. Taskforce Zeeland-Brabant houdt een slagje om de arm. ,,Wij zien die cijfers ook. Dat kan door de intensievere aanpak komen. Maar dat weten we nog niet", aldus woordvoerster Marloes van Nistelrooij. Er zijn volgens de Taskforce nog geen voorbeelden bekend van Brabantse criminelen die in bijvoorbeeld Gelderland tegen de lamp liepen dankzij hun verplaatste activiteiten.

Van Nistelrooij: ,,Ondanks de stijging van de dumpingen van drugsafval in Gelderland, is het in Brabant een onverminderd groot probleem." Of criminelen in Brabant wellicht een stap verder zijn dan hun 'collega's' elders in het land en het afval op meer slinkse manieren kwijtraken, durft ze niet te beamen. ,,Maar we zien wel steeds andere dumpvormen dan alleen de vaten in het bos zetten." In Baarle-Nassau sloeg in januari nog een waterzuiveringsinstallatie op tilt omdat afval van een drugslab in het riool werd geloosd. Ook is het uitrijden van de chemicaliën in mest over akkers een inmiddels bekende methode.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven