Het nieuwe Eindhovense Labrehuis
Volledig scherm
Het nieuwe Eindhovense Labrehuis

Politiek akkoord
met nieuwbouw
van Labrehuis in Eindhoven

EINDHOVEN - Neos kan ervan uitgaan dat de gemeenteraad komende week instemt met de bouw van een nieuw Labrehuis voor (ex)daklozen aan de Boutenslaan. De meeste partijen vinden dat Neos en de gemeente genoeg doen om de zorgen van buurtbewoners weg te nemen.

Dat bleek dinsdagavond in de raadscommissie. Opvangorganisatie Neos had vorige week al beloofd dat zij het Sociaal Pension aan de Boutenslaan en het Ritahuis aan de Hoogstraat zal 'ontruimen', als de nieuwbouw van het Labrehuis (96 appartementen) over twee jaar klaar is. Ze zette die belofte daarna zelfs zwart op wit. Maar ook dat kon de omwonenden niet gerust stellen: er zou daarna toch nog een opvang van een andere organisatie in kunnen komen? Op vragen van VVD-raadslid Joost de Jong benadrukte wethouder Wilbert Seuren (D66) dat dit zeker niet de bedoeling is.

Buurtbewoners uit de Scheidingstraat en de omgeving van de Hoogstraat grepen het nieuwe bestemmingsplan voor het Labrehuis eerder aan om te protesteren tegen de concentratie van opvanghuizen voor  (ex)daklozen in hun wijk. De gemeente wilde met hen tot een beheerplan komen, maar dat is nog niet gelukt.

Coalitiepartij PvdA en oppositiepartij VVD zeiden in de raadscommissie dat de gemeente meer moet doen om hun vertrouwen te winnen. De PvdA kwam met het voorstel om in het bestemmingsplan voor het Labrehuis vast te leggen dat het Ritahuis gesloten wordt, en om het gebruik van de toegangspoort aan de Scheidingstraat te beperken tot hulpdiensten.

Quote

We moeten dit plan niet dwarsbomen omdat er in het verleden fouten zijn gemaakt

GroenLinks-raadslid Kay Sachse

Bijval van andere partijen bleef echter uit. ,,Ik heb vertrouwen in Neos. Als zij zeggen dat ze het Sociaal Pension en het Ritahuis gaan sluiten, dan is dat voor mij genoeg", aldus D66-raadslid Marco van Dorst. ,,We moeten dit plan niet dwarsbomen omdat er in het verleden fouten zijn gemaakt", zei GroenLinks-raadslid Kay Sachse. ,,We moeten goede zorg bieden aan daklozen, en ons niet blind staren op mogelijke negatieve gevolgen. Er zijn al toezeggingen gedaan die heel erg tegemoetkomen aan de omwonenden."

Seuren voelde er eigenlijk niet voor om het bestemmingsplan aan te passen. Maar hij beloofde toch om nog eens te kijken of er iets in kan komen te staan over het gebruik van de toegangspoort. Uiteindelijk lieten alle partijen op VVD en PvdA na weten dat ze positief staan tegenover het plan.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven