Volledig scherm
© Bert Jansen

Politieman voerde 'levensgevaarlijke' actie uit in Eindhoven

DEN BOSCH - Omdat hij een vluchtende scooterrijder met zijn hand aantikte en liet vallen, moet politieman Marc van der K. uit Helmond 30 dagen celstraf krijgen, waarvan 29 dagen voorwaardelijk. Dat eiste officier van justitie A. Kooij maandag bij de rechtbank in Den Bosch.

Motoragent Van der K. reed in juli vorig jaar achter een vluchtende scooterrijder aan, die al enkele minuten door een politiewagen en een andere politiemotor op de hielen werd gezeten. In de Paradijslaan in Eindhoven kwam hij naast de scooter, en tikte hij bij een snelheid van ongeveer dertig kilometer per uur tegen het stuur. De scooterrijder kwam ten val en hield daar onder meer een gebroken bovenkaak, oogkas en jukbeen aan over. De politie was achter de scooterrijder aangegaan na een melding van een inbraak. Met die inbraak had de vluchtende man niks van doen, hij was er vandoor gegaan omdat hij illegaal in Nederland verblijft.

Eerder toegepast
Van der K. - gesteund door een zaal vol collega's en familie - hield vol dat zijn methode om de scooterrijder te stoppen, een goede methode was. Hij had hem al een paar keer eerder toegepast, zonder dat er gewonden bij vielen. Hij moest ingrijpen omdat de scooter harder ging rijden om er opnieuw vandoor te gaan, vertelde Van der K. Bovendien was de Paradijslaan op het nachtelijk uur leeg en was er dus geen gevaar voor publiek.

'Levensgevaarlijk'
Officier Kooij hield de politieman voor dat hij een groot risico had genomen. De scooterrijder had wel dood kunnen zijn, zeker omdat hij geen helm droeg. "Ondanks het bagatelliserende standpunt van verdachte dat het wel meevalt met het risico op letsel, moet duidelijk zijn dat de duw die hij gaf levensgevaarlijk is", zei de officier. ,,Maar ook moet worden gezien dat de politie werkt onder moeilijke omstandigheden in gevaarlijke situaties die ze doortastend en met moed tegemoet moet treden en waarin ze in een split second een afweging moet maken", aldus Kooij.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven