De Tongelreep bij het Prehistorisch Dorp aan de Boutenslaan in Eindhoven.
Volledig scherm
De Tongelreep bij het Prehistorisch Dorp aan de Boutenslaan in Eindhoven. © Rob Burg

Pontons in Tongelreep Eindhoven voor verbetering waterkwaliteit

EINDHOVEN - In de Tongelreep, bij het Prehistorisch Dorp in Stratum, plaatst waterschap De Dommel zaterdag 10 augustus vijf grote, drijvende pontons.

De pontons komen er bij wijze van proef. Minstens een jaar en maximaal twee jaar blijven de  aan elkaar verbonden kunststof blokken in het water liggen. De pontons moeten ervoor zorgen dat vissen en andere onderwaterdieren, maar ook planten zich hier beter kunnen ontwikkelen. Een grotere diversiteit aan flora en fauna draagt bij aan verbetering van de waterkwaliteit van de Tongelreep en de Dommel, waarin de beek vijfhonderd meter verder uitkomt. 

Onderaan de pontons komen lamellen, die variëren in lengte van vijftig tot zeventig centimeter en die van verschillende materialen zijn gemaakt. ,,Denk daarbij aan wilgentenen, bamboe en kokosmat. De lamellen bieden een schuilplaats, een habitat, voor organismen en vissen”, aldus woordvoerster Ilse Pol van het waterschap. 

Met behulp van onder meer een onderwatercamera onder de constructie wordt de proef gemonitord. ,,Op de beelden kunnen we zien welke materialen voor de lamellen het best werken.”  Eerder had het waterschap de proef willen uitvoeren op de Dommel bij het Van Abbemuseum, maar dat stukje van de rivier bleek vanwege een te geringe diepte niet geschikt te zijn. 

Hufterproof

De constructie met de vierkante pontons -drie bij drie meter groot- wordt zo hufterproof mogelijk uitgevoerd, zegt de woordvoerster. In en aan het water van de Tongelreep wordt, met name op warme zomerse dagen, vaak druk gerecreëerd. Om vandalisme en diefstal van de apparatuur onder de constructie te voorkomen, worden de zijkanten van de pontons voorzien van begroeiing met distels en doornen, aldus Pol. Ook om het vandalen wat lastiger te maken, worden de pontons in het midden van het water gelegd. 

De bovenzijde van de drijvende blokken krijgt een ‘kleurrijke aanblik’, door de begroeiing met bloemen en planten. De drijvende constructie steekt zo'n zestig à zeventig centimeter boven het water uit. 

De pontons zijn met name bedoeld ter verbetering van de kwaliteit van het water. Deze is er in het beheergebied van waterschap de Dommel de afgelopen jaren al op vooruit gegaan, maar voldoet nog altijd niet aan de kwaliteitsnormen die voortvloeien uit de Europese Kaderrichtlijn Water. Van een ecologisch gezond watersysteem is nog niet overal sprake, aldus het waterschap. 

Primeur

De pontons worden zaterdagochtend geplaatst. Volgens de woordvoerster heeft het waterschap met de proef hoogstwaarschijnlijk een landelijke primeur. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven