Volledig scherm
Het Poolse stelletje Józefina en Przemek bezoekt voor het eerst een Poolse film in hun woonplaats. © FotoMeulenhof

Poolse films ook in Eindhoven populair: '800 kilometer van huis een film in je moederstaal'

EINDHOVEN - Pools was de voertaal woensdagavond in de rij voor popcorn bij Pathé. Sinds de eenmalige vertoning van een Poolse productie de zalen vol kreeg, staat in veel vestigingen standaard een Slavische filmtitel op het programma. Ook in Eindhoven kunnen de Polen wekelijks een filmpje pakken.

Promotie is onnodig. Sinds in september voor het eerst een Poolse film te zien was bij de Pathé-vestiging aan de Dommelstraat, gaat het als een lopend vuurtje binnen de Poolse gemeenschap in Eindhoven. ,,Er is veel saamhorigheid. Ze halen elkaar echt over", zegt bedrijfsleider Bart van den Boom. ,,We staan er versteld van hoe snel het soms uitverkocht raakt." Deze week draait de film Kobiety Maffi, over een geheim agente die infiltreert bij de maffia van Warschau, op woensdagavond en zondagmiddag, en in Helmond zelfs twee keer per dag. 

Het zijn allang niet meer enkel films uit Hollywood die vertoond worden op het Nederlandse filmdoek. De Pathé richt zich al jaren op specifieke doelgroepen en vertoont films uit India (Bollywoord), Nigeria (Nollywood) en Turkije. Vanwege de grote gemeenschap in ons land was een Poolse film een logische vervolgstap. In juni trok een eerste film in een Haagse vestiging 300 bezoekers, nu zijn er zo'n 10.000 bezoekers per film. Pathé krijgt advies uit Polen welke films het daar goed doen. Als er vertaling beschikbaar is, worden ze in het Nederlands of Engels ondertiteld. In Eindhoven maar vooral Helmond worden de films bovengemiddeld bezocht en zitten de zalen vaak vol.

800 kilometer van huis

Onder de bezoekers vanavond Józefina en Przemek, een stelletje dat sinds een jaar in Eindhoven woont. Hij werkt in de metaal, zij is tattooartiest. Het is de eerste keer dat ze een Poolse film bezoeken in Nederland. Józefina: ,,Het is heel bijzonder dat je 800 kilometer van huis een film kunt bekijken in je moedertaal." Voor anderhalf uur voelen ze zich weer even in hun thuisland. Sinds ze in Brabant wonen, zagen ze bijna geen films. Przemek: ,,De kwaliteit van de illegale downloads is vaak erg slecht." Ze worden voorbijgelopen door een luidruchtig groepje hoogblonde dames, proostend met hun wijnglazen. Voor de vriendinnengroep is het een vast uitje geworden. Als er een nieuwe film draait, komen ze kijken.

Daar moeten ze binnenkort even geduld voor hebben. Tussen mei en september kent de Poolse industrie een zomerstop en komen nauwelijks nieuwe titels uit. Maar dat na de zomer weer Poolse titels op het programma prijken, staat al vast. Medewerker Mathijs Hendrix ziet ze graag terugkomen. ,,Ze zijn beleefd, ruimen hun rommel op en zijn zeker niet zuinig." Verder opvallend: kieskeurig zijn ze ook niet. Het maakt qua bezoekersaantallen weinig uit of er een zoetsappige comedy draait of zoals gisteravond Kobiety Maffi, een gewelddadige actiefilm. Als er maar Pools klinkt.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven