Volledig scherm
Marijke Hoogers: ,,Je trekt als kastelein het publiek aan dat je ligt." © Jean Pierre Reijnen

Populair buurtcafé Balls Eindhoven sluit binnenkort zijn deuren

EINDHOVEN - Vanaf 1 augustus stroomt er geen bier meer uit de tapkranen. En is het gedaan met buurtgenoten die even bij komen praten op het terras aan de Hortensiastraat bij het Gerardusplein. Na 28 jaar kiest Marijke Hoogers, uitbaatster van café Balls, een andere koers.

Samen met haar partner Thieu bood ze in poolcafé Balls sinds 1991 een pleisterplaats voor een bont gezelschap van vaste klanten. Over de redenen om definitief te stoppen met deze kroeg zegt Hoogers: ,,Ik kan het café eenvoudigweg niet meer in mijn eentje open houden. In 2016 trok Thieu zich terug. Bovendien wil ik meer tijd hebben om voor mijn broer te zorgen.”

Grote Choufferij

Hoogers gaat niet over één nacht ijs. Het proces om te stoppen neemt haar al drie maanden in beslag. Hoogers: ,,Het zou geweldig zijn als zich een opvolger had gemeld. Er is in 28 jaar namelijk iets heel moois opgebouwd. Er waren huwelijksfeesten, babyborrels en verjaardagen. Hier werden mensen verliefd en lieten elkaar daarna nooit meer los. Er werden tradities geboren en bestendigd, zoals de Grote Choufferij (een kabouterbier proeverij) tijdens de nieuwjaarsborrel. Ik ben hier op het podium door Thieu ten huwelijk gevraagd. Hij wilde het romantisch doen, maar ik was nooit alleen omdat ik steeds mensen uitnodigde waardoor zijn plan steeds in het water viel. Dan maar met een volle bak het aanzoek doen. Met tweehonderd man in de zaak was het natuurlijk meteen groot feest."

Quote

Je trekt als kastelein het publiek aan dat je ligt

Marijke Hoogers, Balls

Over het belang van buurtkroegen zegt ze: ,,Je trekt als kastelein het publiek aan dat je ligt. Lastige klanten draaien bij door ze een beetje aandacht en veel respect voor hun verhaal te geven. Ik lulde mensen van de gokkast weg, als ik de indruk kreeg dat het problematisch ging worden. Eigenlijk is achter de bar staan het minst belangrijke wat je doet. De sociale kant en de boekhouding op orde hebben zijn veel belangrijker. Aan de andere kant is drank verkopen helemaal niet zo makkelijk. Niet als je zicht wilt houden op wat jouw klanten echt bezighoudt. En daar ligt mijn echte passie; contact met mensen en mensen met elkaar in contact brengen. Buurtcafés scheppen de voorwaarden hiervoor." 

De vaste klanten waren onthutst toen bekend werd dat hun ontmoetingsplek binnenkort tot het verleden behoort. Hoogers: ,,Er ontstond meteen een nostalgische sfeer. Telefoonnummers werden uitgewisseld en sommigen zeiden al een idee te hebben naar welk café de kroegmakkers uit zouden kunnen wijken."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven