Luc Wijns achter zijn zilverkleurige 911 uit 1965.
Volledig scherm
Luc Wijns achter zijn zilverkleurige 911 uit 1965. © Ivo Verschuuren

'Porsche is geen patserige sportauto'

EINDHOVEN - Fotograaf Ivo Verschuuren uit Eindhoven brengt het boek 'Why I drive Porsche' op de markt. In het boek vertellen veertig eigenaren van deze sportauto over hun grote passie.

Ivo Verschuuren uit Eindhoven (53) weet nog goed hoe hij als manneke van een jaar of tien, gezeten op de achterbank van de Opel Kadett van zijn vader, een Porsche van de Rijkspolitie voorbij zag stuiven. Vader Verschuuren was net zo onder de indruk als zijn zoon en zette de achtervolging in. Met als resultaat dat de Kadett even verderop mocht stoppen en de bestuurder een reprimande kreeg: 'Als u nét zo hard als wij wilt rijden, moet u bij de politie gaan', bromde oom agent.

Ruim veertig jaar later is Verschuuren nog steeds idolaat van Porsches. ,,Een heel stijlvolle auto, geen patserige sportauto", zegt de Eindhovense fotograaf. ,,Ik hou van de ronde, klassieke vormen én het geluid van die auto. Vooral van de luchtgekoelde exemplaren."

Quote

Ik hou van de ronde, klassieke vormen én het geluid van die auto.

Ivo Verschuuren uit Eindhoven

Sowieso heeft Verschuuren een voorkeur voor de oudere, luchtgekoelde modellen. Nieuwere types zoals de Panamera en de Cayenne kunnen hem niet zo bekoren: ,,Dat zijn dikke zakenauto's, geen échte Porsches. Ik sprak laatst de eigenaar van een Cayenne. Die vond de auto fijn hoog, zodat zijn ouders makkelijk konden instappen. Tja... Daar koop je geen Porsche voor, vind ik."

De voorliefde voor het Duitse automerk én zijn dagelijkse bezigheden als beroepsfotograaf komen samen in het boek dat Verschuuren in het najaar, via crowdfunding, hoopt te kunnen uitbrengen. In Why I drive Porsche zijn veertig liefhebbers uit Nederland en België geportretteerd. Animo was er genoeg: de fotograaf kreeg 100 aanmeldingen.

Spaargeld
,,Er bestaat geen profiel van dé Porsche-rijder", zegt Verschuuren. ,,Dat maakte het juist zo leuk om dit boek te maken. Het zijn lang niet allemaal kapitaalkrachtige mensen. Zo komt er bijvoorbeeld een man aan het woord die 25 jaar lang elk dubbeltje opzij legde om met zijn spaargeld uiteindelijk een Porsche te kunnen kopen. Andere uiterste is de man die een enorme ondergrondse parkeerkelder in zijn achtertuin liet bouwen, compleet met liftje. In de garage staan zes Porsches, maar ook Ferrari's, een Jaguar E-type, BMW's enzovoort."

Bijzonder is ook het verhaal van Chris Berends uit Limburg. Verschuuren: ,,Samen met zijn broer heeft hij een Porsche gerestaureerd. Toen ze begonnen hadden ze nul verstand van auto's. Twintig jaar later kent hij elk boutje en moertje."

Soort bouwpakket
Valkenswaardenaar Luc Wijns bezit een zilverkleurige 911 uit 1965. Wijns: ,,Ik kocht 'm in 2008: een carrosserie en 25 dozen met onderdelen. Een soort van bouwpakket dus." Samen met een mecanicien zette hij het 'bouwpakket' in elkaar.

Wijns heeft nóg een oldtimer: een Austin Healey. ,,Twee grote concurrenten van elkaar bij rally's", weet Wijns. ,,Technisch zijn het totaal verschillende auto's, maar bij rally's even succesvol."

Wijns is een beetje verliefd op zijn oldtimers, laat hij zich ontvallen: ,,De vormgeving is prachtig." Welke auto zijn voorkeur heeft? Lastige vraag. ,,De Porsche rijdt sportiever. Maar de Healey klinkt als een bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog die over je heen gedenderd komt... En dat heeft ook wel wat."

Why I drive Porsche kost bij voorinschrijving 39,95 euro. Zie www.whyidriveporsche.com.

Why I drive Porsche

Ivo Verschuuren.
Volledig scherm
Ivo Verschuuren. © FotoMeulenhof
De Porsche 911 uit 1965 van Luc Wijns uit Valkenswaard.
Volledig scherm
De Porsche 911 uit 1965 van Luc Wijns uit Valkenswaard. © Ivo Verschuuren

In samenwerking met indebuurt Eindhoven