Volledig scherm
Nablussen na brand kerkje van 'Prijt' aan de Iepenlaan Eindhoven. © Michel Theeuwen

'Prijtkerkje' in Eindhoven snel gesloopt

VIDEOEINDHOVEN - Het afgebrande kerkje aan de Iepenlaan in Eindhoven wordt zo snel mogelijk gesloopt. Maandagmiddag is een sloper al begonnen met de muren om te trekken, zodat politie en brandweer de hele situatie goed kunnen bekijken. Wellicht later deze week volgt al de rest, aldus de eigenaren Marcel en Gerard van Kessel van GEMA BV uit Best.

Een uitslaande brand vernielde zondagavond wat er nog over was van het zogenaamde kerkje van Prijt, genoemd naar de oprichter uit de jaren twintig van vorige eeuw. Het gebouwtje was al in slechte staat omdat de eigenaar er niets meer aan deed. De vastgoedontwikkelaar wilde er wel appartementen bouwen maar kreeg geen goedkeuring van de gemeente. Inmiddels is projectontwikkelaar Grip op Vastgoed bezig met het maken van een plan, in overleg met erfgoedwaakhond Henri van Abbestichting. In afwachting daarvan is het pand nog eigendom van GEMA dat ook voor de kosten van nablussen en sloop opdraait.

Maandagmorgen moest de brandweer nog nablussen, zowel met een hoogwerker en een waterkanon, als te voet. Dat gebeurde aan de buitenkant omdat het volgens de officier van dienst niet veilig was om het pandje te betreden: er is instortingsgevaar en de vloer is rot.

Ook is er onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand, onder meer vanaf een hoogwerker. Ook buurtbewoners zijn gehoord. Naar verluidt zouden er twee jongeren in het pand zijn geweest. Zij hebben daar een zwerver gezien die een vuurtje had gestookt. Een buurtbewoner vertelde dat hij had gehoord dat de brand met een knal was begonnen. Een woordvoerder van de politie wil niet meer kwijt dan dat er rekening wordt gehouden met brandstichting. Dat wordt nu onderzocht. 

De hoog boven het gebouwtje uit torenende vlammen hebben verder geen schade aangericht. Door het windstille weer zijn zelfs de bomen direct naast het kerkje niet beschadigd. ,,We hebben dan ook geluk gehad", zegt de directe buurvrouw. Wel was even onduidelijk of er geen asbest vrij was gekomen. Volgens eigenaar Marcel van Kessel blijkt uit de rapporten dat er geen asbest in het pandje zat. 

Volledig scherm
Strijp van boven. Het kerkje van Prijt, midden onderaan zichtbaar, hier nog niet afgebrand. © Ronald Otter
Volledig scherm
De muren van het kerkje worden maandagmiddag al omgetrokken. © Bert Jansen
Volledig scherm
Onderzoek bij uitgebrand kerkje in Eindhoven. © ed
Volledig scherm
Nablussen na brand kerkje van 'Prijt' aan de Iepenlaan Eindhoven. © Michel Theeuwen
Volledig scherm
Nablussen na brand kerkje van 'Prijt' aan de Iepenlaan Eindhoven. © Michel Theeuwen
Volledig scherm
Onderzoek bij uitgebrande kerkje © Bert Jansen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven