Bouwkranen domineren het beeld van Strijp-S in Eindhoven op dit moment.
Volledig scherm
Bouwkranen domineren het beeld van Strijp-S in Eindhoven op dit moment. © Michel Theeuwen

Prijzen appartementen Eindhoven rijzen met 30 procent de pan uit

EINDHOVEN - De prijzen van appartementen in Eindhoven rijzen de pan uit. In een jaar tijd zijn die gemiddeld 30 procent duurder geworden. De oorzaak: de krapte op de markt én de explosief gestegen bouwprijzen, zegt makelaar Pieter Van Santvoort. 

Een gemiddelde hoogbouwwoning kost nu 242.000 euro, tegen 186.000 euro in dezelfde periode vorig jaar. In zijn algemeenheid blijven de prijzen van koopwoningen in Eindhoven harder stijgen dan het landelijk gemiddelde. De gemiddelde woningprijs in de stad steeg met 16,7 procent tot 313.000 euro, tegen landelijk een stijging van 7,2 procent. Het aantal woningen dat verkocht werd, is ook in het derde kwartaal van 2019 weer gedaald, in Eindhoven met 6,7 procent. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van Van Santvoort Makelaars.  

Pieter van Santvoort van Van Santvoort Makelaars
Volledig scherm
Pieter van Santvoort van Van Santvoort Makelaars © Van Santvoort Makelaars

  Pieter van Santvoort verklaart de prijsstijgingen vooral door het gebrek aan nieuwbouw. ,,De noodzaak om snel nieuw te bouwen wordt er alleen maar groter door. Het is mooi dat we allemaal met ambitieuze visies en plannen voor de verdere toekomst bezig zijn, zoals Internationale KnoopXL bij Fellenoord en station, maar daar koop je op korte termijn niets voor. Daar kunnen we op zijn vroegst over vijf jaar beginnen met bouwen. Terwijl we nu woningen moeten bouwen. Dus moeten we het niet te complex maken en gewoon aan de randen van de stad bouwen om op korte termijn in de behoefte te voorzien.” 

Nemen projectontwikkelaars niet gewoon te veel winst? ,,Nee, zeker niet", zegt Van Santvoort. ,,Er zijn nu zelfs  projecten die niet door dreigen te gaan omdat het eigenlijk niet meer gaat: de bouwkosten zijn extreem hard opgelopen.” Vinden kopers de prijzen wellicht zo hoog, dat ze niet meer kopen?  ,,Er wordt nog steeds veel en snel verkocht. Alleen de duurdere nieuwbouw, boven de vijf ton, gaat wan minder snel. Nee, de oorzaak voor de stijgingen is echt het kleinere aanbod. Vergeet ook niet dat de rente nu met zo'n 1,7 procent heel laag is. Je kunt dus meer huis kopen voor minder maandlasten dan bijvoorbeeld vóór de crisis toen de rente 4,4 procent was.” 

De bouw van appartementen aan de Bilderdijklaan in Eindhoven.
Volledig scherm
De bouw van appartementen aan de Bilderdijklaan in Eindhoven. © Michel Theeuwen

En in zijn algemeenheid geldt volgens Van Santvoort dat de prijzen in Eindhoven nog aan de lage kant waren, ,,in vergelijking met andere grote, succesvolle steden”. ,,Bij deze economische groei, waardoor Eindhoven als een magneet werkt, kun je geen goedkope stad blijven.”

In andere gemeenten rondom Eindhoven worden woningen ook steeds sneller verkocht, constateert de makelaar. ,,Eerst was dat in Son, Veldhoven en Geldrop. Maar nu daar de woningen schaars zijn, wijken mensen uit naar de volgende ring, zoals in mijn woonplaats Eersel.” In die gemeenten is het aantal verkochte woningen dan ook toegenomen, net als in Helmond (plus 12 procent). ,,In meeste gemeenten in de regio zie je dat het aanbod aan vrijstaande woningen nog wat ruimer is. Bij de appartementen en tussen- en hoekwoningen is het vrijwel overal echt schraal”, aldus Pieter van Santvoort.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven