Volledig scherm
De deelnemers uit Eindhoven in hun Stella Era. © TU/e / Bart van Overbeeke

Prima eerste dag voor Eindhovense solar-racers in Australië

EINDHOVEN/DARWIN - De eerste dag van de World Solar Challenge, de wedstrijd voor zonneauto's in Australië, is redelijk goed verlopen voor de Eindhovense ploeg. Ze wisten vooraf dat het een lastige dag zou worden, met veel verkeer op de openbare weg. Maar de Stella Era heeft zich er goed doorheen geslagen.

De ploeg van de TU/e begon op de twintigste plaats, van de 41 deelnemers. Al snel kwam de zonne-auto wat bergachtig landschap tegen, waar ook letterlijk de eerste hobbels voor het team betekenden. Aan de voet van een heuvel moest de auto stoppen voor een rood verkeerslicht. Met vier man in de auto bleek het vervolgens lastig om bergop genoeg snelheid te krijgen, zo schrijft het team op de eigen website. De drie passagiers moesten daarom uitstappen. 

De rest van de rit verliep wel vlekkeloos, mede dankzij een grote hoeveelheid energie van de felle zon. Zo eindigde de Stella Era als tweede in de cruiser class, het onderdeel voor passagierswagens. Of dat ook betekent dat ze tweede staan in het algemeen klassement is niet direct te zeggen. De echte stand wordt niet alleen bepaald aan de hand van de snelheid, maar ook van het aantal passagiers per kilometer. 

Zondagnacht Nederlandse tijd gaat het circus weer verder richting Adelaide. Daar moeten ze vrijdag aankomen. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven