Primeur: Vitaal in Brainport krijgt geld voor meer gezondheid (in plaats van meer zorg)
EINDHOVEN - ‘Vitaal in Brainport’ krijgt als eerste in Nederland geld voor een duurzame aanpak van ons gezondheidsstelsel. De huidige zorg wordt te duur en er komt een tekort aan personeel. Het roer moet om, er moet meer aandacht komen voor gezondheid in plaats van zorg. De subsidie van 300.000 euro komt van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Karin RosendaalLaatste update:25-08-21, 14:01
Vijf extra levensjaren in goede gezondheid voor iedere bewoner en 30 procent minder gezondheidsverschillen zijn de gestelde doelen voor 2040 van Vitaal in Brainport. ,,We willen niet insteken op steeds meer zorg, maar op meer gezondheid. Het gaat erom dat mensen langer gezond en vitaal leven. We gaan breder kijken, niet alleen naar medische gezondheid, maar ook naar positieve gezondheid”, vertelt Maarten Klomp, voorzitter van de partnerraad Vitaal in Brainport.
We gaan breder kijken, niet alleen naar medische gezondheid, maar ook naar positieve gezondheid
Maarten Klomp, Vitaal in Brainport
Vitaal in Brainport is een van de vier proeftuinen in Nederland, ook wel ‘GROZzerdammen’ genoemd, waar gewerkt wordt aan een nieuwe aanpak van gezondheid en zorg. Health~Holland coördineert deze missie namens Topsector Life Sciences & Health, aangesteld door de Nederlandse regering. Zij hebben het Groz-concept uitgewerkt. Groz is het omgekeerde van zorg en staat voor het kantelen van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag, met positieve gezondheid als rode draad. Bij positieve gezondheid wordt gezondheid niet meer gezien als de af- of aanwezigheid van ziekte, maar als het vermogen om met de fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan.
Experiment wordt uitgebreid naar Tongelre, Woensel-Oost en Son en Breugel
Aan de basis van Vitaal in Brainport ligt het succesvolle wijkexperiment in de Achtse Barrier. Acht jaar hebben bewoners samen met professionals uit zorg en welzijn gewerkt aan een vitale wijk, onder meer met een digitaal Buurtplein, een (digitale) vitaliteitsmarkt en tal van activiteiten voor ouderen, kwetsbare mensen en jongeren. Klomp: ,,Een dergelijke wijkaanpak gaan we het komende jaar ook in Tongelre en Woensel-Oost ondersteunen, en in Son en Breugel. Daarnaast wordt een aantal experimenten die hun waarde hebben bewezen aangeboden in heel de regio.’’
De eerste drie initiatieven zijn een regioplatform met digitale zelfzorgmodules, preventieve huisbezoeken bij ouderen om hen in staat te stellen langer gezond en zelfstandig te blijven en een aanbod voor bewoners om te werken aan hun fitheid.
Slimmer Leven coördineert
Om voor de regio tot een gezamenlijke aanpak te komen sluit Vitaal in Brainport met de coöperatie Slimmer Leven, GGD Brabant-Zuidoost en de gemeente Eindhoven binnenkort een akkoord over een gezamenlijke visie, aanpak en afspraken ten aanzien van gezondheidsbevordering en preventie. Slimmer Leven, een zorginnovatienetwerk met zestig leden, neemt de coördinatie op zich om de beweging op gang te brengen en de doelen te halen.
,,Om deze beweging tot een succes te maken, is er structureel aandacht nodig op vijf thema’s, de zogenoemde bouwstenen die Groz centraal stelt: samenwerken, monitoring en lerend vermogen, passende ICT en data, infrastructuur en experimentele financiering.’’ Gemeenten, kennisinstellingen, zorg- en welzijnsinstellingen en het bedrijfsleven gaan aan deze regionale infrastructuur inhoud geven. Zij hebben voor elk van deze bouwstenen kartrekkers benoemd.
Vitaal in Brainport moet een grote brede beweging worden voor bewoners, scholen, bedrijven, zorg- en welzijnsorganisaties en iedereen die wil aansluiten. Klomp: ,,Met z’n allen hebben we dezelfde missie. Iedereen draagt daar op zijn eigen wijze aan bij.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.