Volledig scherm
foto ter illustratie © Thinkstock

Proef in Eindhoven: student aan huis voor mantelzorg

EINDHOVEN - Vijftig eenzame ouderen uit Eindhoven van 75 jaar of ouder krijgen een jaar lang gratis twee uur extra mantelzorg per week. Daarvoor komen medische studenten aan huis. Het gaat om een experiment. Het is een initiatief van zorgverzekeraar VGZ, maar ook cliënten van andere verzekeraars kunnen zich aanmelden. 

Ook in de regio Nijmegen krijgen vijftig 75-plussers deze service aangeboden. VGZ heeft twee hoofdvestigingen in deze twee steden.

VGZ is al begonnen met het selecteren van de deelnemende ouderen. Ook worden de studenten die zorg gaan leveren uitgekozen. Zij krijgen een vergoeding voor hun inzet. ,,Het is voor hen ook een bijbaantje", zegt een woordvoerder van VGZ. Hij verwacht dat de proef binnen enkele weken kan beginnen. 

Oproep:
Mensen van 75 en ouder uit Eindhoven kunnen zich aanmelden voor deze gratis service via telefoonnummer 085-0643030. 

Extra mantelzorg
VGZ wil hiermee nagaan of extra mantelzorg leidt tot minder eenzaamheid, een hogere kwaliteit van leven en betere zorg tegen lagere kosten.  ,,We bekijken hoe we ouderen en hun mantelzorgers verder kunnen steunen", stelt de woordvoerder van VGZ. ,,Als wij er voor zorgen dat mensen zich thuis meer comfortabel voelen, als wij de kwaliteit van hun leven kunnen verbeteren, zal dat naar verwachting weer schelen in de zorgkosten op de langere termijn."

Aan de andere kant doen de deelnemende medische studenten praktijkervaring op. De studenten die meedoen moeten wel interesse hebben in ouderenzorg.

VGZ hoopt dat de extra uren mantelzorg ertoe leiden dat ouderen minder vaak een beroep zullen doen op betaalde zorg. Maar de twee hoofddoelen zijn volgens de woordvoerder bestrijding van eenzaamheid, nu en in de toekomst, en het verhogen van de kwaliteit van leven. 

Sociale netwerk
De studenten gaan de ouderen helpen bij het verbeteren van hun sociale netwerk, zodat ze ook na afloop van de proefperiode minder last van eenzaamheid hebben. Ze zetten hun medische kennis in, bijvoorbeeld om de ouderen te helpen bij de afweging of een bezoek aan de huisarts nodig is. Maar ze zorgen vooral ook voor wat  gezelligheid, zoals een kopje koffie drinken, een wandeling maken of samen boodschappen doen.

Het onderzoek wordt wetenschappelijk gevolgd en geëvalueerd. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven