Winkelcentrum Woensel.
Volledig scherm
Winkelcentrum Woensel. © DCI media

Proef met gratis parkeren in Eindhovens winkelcentrum WoensXL

EINDHOVEN - Twee uur gratis parkeren bij winkelcentrum WoensXL in Eindhoven is een stap dichterbij gekomen, na een toezegging van wethouder List onder druk van de raad. 

De ondernemers vroegen om een helpende hand. En omdat de nood zo hoog is krijgen ze die. Er komt een onderzoek naar een proef met gratis parkeren in het Eindhovense winkelcentrum WoensXL. De Eindhovense wethouder Monique List (VVD) zegde dat dinsdag toe nadat een zeer ruime meerderheid van de fracties in de gemeenteraad van Eindhoven daar bij de wethouder op had aangedrongen. 

Wanneer die proef van start gaat, kon de wethouder met onder meer detailhandel in haar portefeuille nog niet zeggen. ,,Duidelijk is dat we hier niet op stel en sprong mee kunnen beginnen. Hier hangt namelijk ook een prijskaartje aan, er vallen bij zo’n proef straks ook parkeerinkomsten weg.” 

Dat moet allemaal wel eerst in kaart worden gebracht, benadrukte List. ,,En dat geldt ook voor de vraag hoe en alles wordt betaald. In Veldhoven komt eenzelfde proef, maar daar betalen de ondernemers en de pandeigenaren van het City Center enerzijds en de gemeente anderzijds ieder de helft van de kosten.”

Die boodschap schoot vooral bij de PvdA in het verkeerde keelgat. ,,Dan kaatsen we de bal meteen terug naar de ondernemers die om onze hulp vragen. Dat zou ik wel heel zuur vinden. Laten we ook kijken naar mogelijkheden binnen de gemeentebegroting”, aldus PvdA-fractievoorzitter Hafid Bouteibi.

Hulp van de politiek

De PvdA en de VVD hadden de problematiek in winkelcentrum WoensXL op de agenda van de gemeenteraad gezet na een werkbezoek van de raad aan het centrum vorige week. Dat gebeurde weer na een brandbrief van de ondernemers in december. Bij dat bezoek vroegen de ondernemers om hulp van de politiek bij het te lijf gaan van de grote problemen waarmee de ondernemers in het centrum te maken hebben.

Die problemen worden vooral veroorzaakt doordat de klanten wegblijven. Dat leidt er toe dat veel ondernemers hun zaak moeten sluiten. Dat zorgt weer voor leegstand en het uitblijven van nieuwe investeringen. Door dat alles bij elkaar is het winkelcentrum in een neerwaartse spiraal terechtgekomen. 

Met gratis parkeren denken de ondernemers het tij te kunnen keren. De 60 cent per uur die parkeren nu kost, is in hun ogen een te hoge drempel voor veel Eindhovenaren. Uitgezonderd ChristenUnie, Denk en min of meer ook GroenLinks zien alle raadsfracties wel heil in zo’n proef. 

Maar volgens de meeste partijen is er meer nodig om WoensXL uit het slop te trekken. Meer groen, betere verlichting, meer acquisitie en meer marketing, bijvoorbeeld. Maar ook een nieuwe visie op de toekomst van het winkelcentrum: minder winkels maar meer woningen en meer kantoren bijvoorbeeld.

,,Ook dat gaan we allemaal onderzoeken in samenwerking met de Fontys Hogeschool”, aldus wethouder List.   

In samenwerking met indebuurt Eindhoven