Volledig scherm
Op elke statafel legde een klein cameraatje de discussie tussen wijkbewoners vast © Vanda van der Kooi

'Proeftuin licht' van de gemeente, Philips/Heijmans en TU/e is kadootje voor wijk Woenselse Heide in Eindhoven

EINDHOVEN - Kan je met licht de leefbaarheid van de wijk Woenselse Heide vergroten? En hoe betrek je bewoners hierbij? De TU/e, Philips/Heijmans en de gemeente Eindhoven hopen er samen achter te komen in deze nieuwe 'proeftuin licht'. Wijkbewoners reageren enthousiast.

"Dit maakt onze wijk aantrekkelijker. Op Strijp S kan je al zien dat je met licht heel veel kan doen. Ik zie dit project als een kadootje voor onze wijk", zei Jeroen Broks, een van de bewoners die maandagavond naar het Heidehonk kwamen om mee te praten. Andere bewoners, onder wie Gerry Spaninks en Jacques Verbeek, zagen kansen op het gebied van veiligheid: betere verlichting van de achterpaden, en lampen in het park om overlast van dealende hangjeugd tegen te gaan.

Lantaarnpalen
Dát er nieuwe verlichting komt staat al vast, vertelt Rianne Valkenburg van de TU/e: deze zomer al zullen alle circa 500 lantaarnpalen door nieuwe ledlampen worden vervangen. Maar de nieuwe palen worden straks verbonden met internet, en kunnen dan véél meer dan licht geven alleen. Bijvoorbeeld fijnstof meten of files signaleren, met sensoren geluid meten en alarm slaan bij geweld, of bijhouden waar er nog een parkeerplaats vrij is.

Vraag is alleen: willen de bewoners die extra functies ook? Die vraag proberen Philips/Heijmans, gemeente en de TU/e beantwoord te krijgen. Op 31 mei start hiervoor een derde inloopbijeenkomst, vanaf 19.30 uur in basisschool De Schelp. Valkenburg: "We proberen tot een nieuwe vorm van inspraak te komen, die op termijn ook in andere wijken en bij andere onderwerpen benut kan worden."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven