Volledig scherm

Project 'Lichthouders' wint designprijs en is te zien tijdens Glow

AMSTERDAM - Het project Lichthouders van Jonas Vorwerk heeft de Foederer Talent Award 2017 gewonnen. De installatie is tijdens de komende editie van het lichtfestival Glow al te zien op het NRE-terrein en maakt onderdeel uit van de hoofdroute.

De in Eindhoven geboren en getogen, nu in Rotterdam werkzame Vorwerk maakt een kunstwerk dat bestaat uit vijf cirkels die verwijzen naar de gashouders die voorheen op het terrein stonden. Op die cirkels, met een doorsnede van soms meer dan twintig meter, worden metalen, metershoge constructies geplaatst en daarop worden lichtelementen aangebracht. Die lichtbronnen spelen een spel, in combinatie met geluid, waarvoor Vorwerk verwijst naar de vroege elektronische muziek van Dick Raaijmakers die onder meer werkte in het voormalige Natlab van Philips.

Vooral die combinatie van licht en geluid maakte Vorwerk tot de absolute nummer een, aldus de jury, onder voorzitterschap van Johan Daams, bestuursvoorzitter van Crowe Horwarth Foederer in Eindhoven. De jury roemde de intelligentie van het plan en de fraaie verwijzingen naar de geschiedenis van het gebied en zijn elektronische roots. Ook het gegeven dat Lichthouders na Glow prima kan functioneren op het NRE-terrein woog mee in het oordeel van de jury van de prestigieuze prijs.

Plannen
Het is de eerste keer dat voor de Talent Award werd gekozen uit plannen. Eerder werden reeds gerealiseerde kunstwerken uitgelicht. Voor deze jaargang werden 150 plannen ingediend. Negen van hen kregen maandag in het Concertgebouw in Amsterdam de gelegenheid hun voorstellen toe te lichten.

Vorwerk krijgt 25.000 euro om zijn plan te verwezenlijken, naast 5.000 euro honorarium. Studio What if collective ging met de derde prijs aan de haal, Studio Toer ontving de tweede prijs. Die prijzen bestonden uit HUE-pakketten van Philips.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven