Volledig scherm
ProRail roept weggebruikers op een extra oogje in het zeil te houden. © anp

ProRail waarschuwt: Let op overstekende ouderen

EINDHOVEN - Het aantal ouderen met een scootmobiel of rollator dat in problemen komt bij het oversteken van een spoorwegovergang, neemt toe. ProRail roept daarom weggebruikers op een extra oogje in het zeil te houden.

Steeds vaker komen mensen die afhankelijk zijn van een scootmobiel of rollator in de problemen bij het oversteken van een spoorwegovergang. Dat constateert spoorbeheerder ProRail. Wieltjes blijven steken tussen de rails of ouderen struikelen tijdens het oversteken, met alle mogelijke levensgevaarlijke gevolgen van dien. Concrete cijfers heeft het bedrijf niet, een woordvoerder erkent dat het registratiesysteem beter kan.

In Eindhoven waren de spoorwegovergangen in Tongelre enige tijd terug liefst vier keer het toneel van een incident met een scootmobiel. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor, maar de scootmobielen overleefden de botsing met de trein niet. ProRail-woordvoerder René Vegter meldt dat er dit jaar landelijk vier 'bijna-aanrijdingen' waren op het spoorwegennet. Driemaal was er een rollator bij betrokken en één keer een scootmobiel. De incidenten gebeurden in het noorden van het land. Vegter herinnert zich ook dat op 6 september in Vught nog iemand in een scootmobiel net op tijd van het spoor is gehaald. En in het Limburgse Susteren kon een bestuurder onlangs nog net uit zijn scootmobiel worden getrokken voordat die werd aangereden.

Door de (bijna-)incidenten op overwegen roept ProRail weggebruikers op extra op te letten als mensen met een scootmobiel of rollator op het punt staan een overweg over te steken, en indien nodig die mensen een handje te helpen. Zo greep een 15-jarige jongen in Apeldoorn begin dit jaar net op tijd in: hij redde het leven van een bejaarde vrouw met een rollator toen hij net op tijd in actie kwam nadat de vrouw op een overweg ten val was gekomen.

'Oversteeklessen'

Behalve een oproep aan medeweggebruikers, heeft ProRail nog een ijzer in het vuur. In Haarlem start volgende maand een proef met een 'oversteekhulp': een informatiezuil als aanvulling op de gebruikelijke waarschuwingssignalen. De zuil geeft groen licht als er geen treinen in aankomst zijn en wit licht als dat wel het geval is. Ook kregen ouderen in Amersfoort een lesje in het veilig oversteken. ProRail overweegt om deze 'oversteeklessen' ook op andere plekken in het land te organiseren.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven