Volledig scherm
Het stadhuis van Eindhoven. © Kees Martens

Protest ondernemers tegen hogere OZB in Eindhoven

EINDHOVEN - Eindhoven heeft zijn huishoudboekje niet op orde, en laat de ondernemers daar de rekening van betalen. De Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) protesteert met klem. 

Te veel geld uitgeven en de rekening daarvan vervolgens neerleggen bij de ondernemers. Dat is wat het Eindhovense college van B & W in de ogen van het midden- en kleinbedrijf doet. In een open brief protesteert de BZW Eindhoven daar met klem tegen. 

De voorzitter van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging in Eindhoven, Ronald Slaats, wijst er in die brief aan B & W en de gemeenteraad op dat bezuinigen op de uitgaven de enige juiste oplossing is als er te veel geld uitgeven wordt. 

De BZW reageert met de brief op de begroting voor 2018 die het Eindhovense college aan de gemeenteraad heeft voorgelegd en die eind oktober door de raad beoordeeld wordt. Als de raadsfracties akkoord gaan met de plannen in die begroting, is de gemiddelde Eindhovense ondernemer in het MKB jaarlijks duizenden euro's extra kwijt aan onroerende zaak-belasting (ozb).

Miljoenen

Eindhoven heeft het afgelopen jaar zo'n 40 miljoen euro meer uitgegeven aan zorg en welzijn dan was begroot, zo bleek dit voorjaar. Eenzelfde bedrag gaat er ook dit jaar op deze begrotingspost te veel de deur uit: ongeveer 800.000 euro per week. Volgend jaar denkt het college dat bedrag te kunnen terugdringen tot de helft. Toch houdt het er op voorhand al rekening mee dat die besparing 10 miljoen euro lager uitvalt dan begroot. 

OZB omhoog

Om de begroting sluitend te krijgen, nemen B & W verder hun toevlucht tot een lastenverhoging: de ozb voor huiseigenaren gaat omhoog, evenals die voor bedrijfspanden. De percentages lopen uiteen van 8 tot 12 procent. Daarnaast gaan de parkeertarieven in de stad verder omhoog. 

Bij de ondernemers in het Eindhovense midden- en kleinbedrijf is die boodschap volledig verkeerd gevallen, zo stelt de BZW vast. ,,Juist in de sterkst groeiende economie van Nederland zijn stimulerende maatregelen als investeringen in het vestigingsklimaat en bijbehorend voorzieningenniveau hard nodig", schrijft voorzitter Slaats aan het gemeentebestuur. 

Waarom?

De BZW vraagt zich daarom af waarom de gemeente Eindhoven 'de last van de problematische bedrijfsvoering neerlegt bij de ondernemers'. Slaats: ,,Dat zijn diegenen die het geld in Eindhoven verdienen, die vele duizenden mensen werk bieden en die van Eindhoven een aantrekkelijke stad maken. De maatregelen passen volgens ons dan ook niet binnen de ambitie die Eindhoven zichzelf op economisch gebied heeft gesteld." 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven