Volledig scherm
© Ronald Otter

Provinciale Staten scharen zich achter Evoluon-motie D66

DEN BOSCH/EINDHOVEN - Het Evoluon als Rijksmuseum? Een ruime meerderheid in Provinciale Straten ziet dat in beginsel wel zitten, zo bleek vrijdagmiddag. De door D66 ingediende motie om bij de minister aan te dringen op een Rijksmuseum voor design - met het Evoluon als locatie in het achterhoofd - kreeg brede steun. Wel vonden diverse partijen dat D66 wat al te hard van stapel loopt.

Dat zat hem met name in de formulering dat de provincie bij de minister zou moeten 'aandringen op' een nationaal museum voor design in Eindhoven. "Dan geven we impliciet ook te kennen dat we erin willen investeren", vond Patricia Brunklaus van GroenLinks. Het CDA wees erop dat er nog geen onderzoek naar de haalbaarheid en het draagvlak is gedaan, en stemde daarom tegen. "We willen graag een Rijksmuseum onder de rivieren, maar die mogelijkheden zullen we dan wel eerst moeten verkennen." 

Het feit dat het Evoluon te koop staat, maakte het plan volgens Jeroen Hageman (D66) echter urgent. "Als we eerst een jaar gaan onderzoeken, is het Evoluon verkocht en het momentum weg." Hij voelde er daarom niets voor de formulering 'aandringen op' af te zwakken tot 'de mogelijkheden onderzoeken'. Gedeputeerde Henri Swinkels (SP) schaarde zich achter het D66-plan. "Ik omarm de motie graag. We zien deze week tijdens de Dutch Design Week weer wat er allemaal gebeurt op het gebied van design. Het zou prachtig zijn als dat straks misschien wel het hele jaar kan."

Uiteindelijk stemden alleen CDA, PVV en CU/SGP tegen het initiatief.

poll

Het Evoluon moet een nationaal museum voor design worden

  • Eens (83%)
  • Oneens (17%)
3096 stemmen
  1. Opeens wil iedereen naar de gesloten sauna in Prinsejagt: 'Ons filmpje is een wake-up call voor de eigenaar'
    Video+foto's

    Opeens wil iedereen naar de gesloten sauna in Prinsejagt: 'Ons filmpje is een wake-up call voor de eigenaar'

    EINDHOVEN - Drie jaar na het faillissement staat de sauna in Thermen Prinsejagt ineens weer volop in de belangstelling. Nadat op YouTube een filmpje verscheen waarin te zien is hoe het er nu bij ligt, ontving de politie meerdere meldingen over mensen die dit met hun eigen ogen wilden zien. Inmiddels is het pand afgesloten door eigenaar Jump XL, die er een trampolinepark van gaat maken.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven