Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Provincie: Stallenloket maandag van start

DEN BOSCH/EINDHOVEN - Brabantse veeboeren met uitbreidingsplannen moeten zich vanaf maandag 17 juli verplicht melden bij het 'stalderingsloket'. Het loket is de eerste aanscherping uit een omvangrijk maatregelenpakket voor de Brabantse veehouderij. Het provinciebestuur besloot vrijdag 7 juli dat het roer voor veel Brabantse veehouders om moet.  

Bij het stalderingsloket moeten boeren die in veedichte gebieden willen uitbreiden zich melden. Ook collega’s die willen stoppen en waarbij oude stallen leegkomen zijn verplicht deze aan te melden bij het loket.

Het provinciebestuur besloot op 7 juli dat in zes veedichte gebieden in Brabant, waaronder De Kempen en De Peel, veehouderijen alleen nog nieuwe stallen mogen bouwen als zij in datzelfde gebied eerst oude stallen slopen. Bovendien mag er tien procent minder worden teruggebouwd dan er oud verdwijnt. Alleen oude stallen waarin de afgelopen drie jaar nog dieren stonden mogen aangeboden worden.

Onduidelijk
Hoe het stalderingsloket precies gaat werken is nog onduidelijk. De provincie gebruikt juli en augustus om na te denken over de prijzen en overeenkomsten die moeten worden afgesloten. Het is de bedoeling dat boeren die verder willen vierkante meters kunnen kopen die het loket ‘op de plank’ heeft liggen.

Veel veehouders zien het stalderingsloket niet zitten. Ze vrezen dat de kosten van de sloop volledig bij hen terechtkomen waardoor uitbreiden extra prijzig wordt. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven