Volledig scherm
Zonnepanelen op een dak in Helmond. © Ton van de Meulenhof

Provincie stemt in met miljoenen voor zonnepanelen

DEN BOSCH - Duizenden particuliere huizenbezitters in Zuidoost-Brabant kunnen de komende jaren bij de gemeente geld lenen voor zonnepanelen op hun dak. 

Provinciale Staten hebben vrijdagmiddag definitief ruim 25 miljoen euro beschikbaar aan zes gemeenten: Eindhoven, Waalre, Son en Breugel, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel en Valkenswaard. Mogelijk sluit ook Cranendonck nog aan.

In de zes gemeenten gaat het daarbij om 70.000 zonnepanelen op 5.000 daken. Overigens is het totale project in de regio nog groter: vijf andere gemeenten kiezen voor een andere manier van financiering dan een lening via de provincie. Omdat het om leningen gaat, vloeit het geld op de lange termijn weer terug in de provinciekas. De partijen in de Staten waren overwegend positief; VVD en PvdA riepen zelfs op om in andere regio's tot soortgelijke financiering van zonnepanelen te komen. Alleen de PVV was mordicus tegen. De partij vindt dat de constructie de markt verstoort en vreest dat het geld niet terugkomt vanwege de financiële situatie van Eindhoven. De toelichting dat het geld enkel en alleen voor zonnepanelen mag worden gebruikt, kon de fractie niet van het tegendeel overtuigen.

Alle overige partijen steunden het voorstel.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven