Volledig scherm
© ANP XTRA

Provincie worstelt met toekomst veehouderij

DEN BOSCH - Wordt de natuur beter van stallen die minder ammoniak uitstoten? En mag bij boeren het mes op de keel door ze met extra investeringen op te zadelen? De politiek worstelt met de plannen voor een versnelde verduurzaming van de Brabantse veehouderij.

Meten is weten, moeten de gedeputeerden Anne-Marie Spierings (agrarische ontwikkeling) en Johan van den Hout (natuur) gedacht hebben. Op weg naar een versnelde verandering van de Brabantse veehouderij, werden vrijdag opnieuw twee rapporten gepresenteerd. 

Wat levert het op?
Want wat levert het nu voor de natuur op als in 2020 alle stallen nagenoeg vrij zijn van de uitstoot van ammoniak (stikstof)? En klopt het dat er boerenbedrijven door op de fles gaan als zij hun stallen al over twee jaar schoon moeten hebben in plaats van in 2028?  Snijdt nieuw beleid voldoende hout?

De opbrengsten voor de natuur liegen er niet om. Dat werd duidelijk tijdens een 'bijpraatsessie' voor Provinciale Staten in het Bossche provinciehuis. Als de stallen acht jaar eerder schoon zijn, gaat er in 2028 ruim 27% minder ammoniak de lucht in. Dat zorgt er vervolgens voor dat de kwetsbare Brabantse Natura 2000 gebieden ruim twintig procent minder van het goedje te verwerken krijgen. „Bovendien zal de overlast van stank afnemen net als de hoeveelheid fijnstof en ziektekiemen uit de stal”, hield onderzoeker Henk Ullenbroeck van bureau Pouderoyen de Statenleden voor. 

Maar aan de andere kant van de tafel liet collega-onderzoeker Frits van der Schans van kennis en -adviesbureau CLM juist weten dat gesprekken met Brabantse veehouders uitwijzen dat er grote twijfels zijn over de haalbaarheid. Van der Schans: „Boeren worden op extra kosten gejaagd zonder dat daar inkomsten tegenover staan. Zelfs boeren die de afgelopen jaren al investeringen deden, komen nogmaals aan de beurt. Als veehouders versneld moeten verduurzamen, zullen ze noodgedwongen kiezen voor de goedkoopste oplossing om de ammoniakuitstoot te verlagen. Dat betekent dat de 'bijvangst' van minder geur en fijnstof achterwege blijft.”

Tijdrovende procedures
Volgens Van der Schans hebben boeren gevraagd om aan te mogen haken op de asbestsanering die in 2024 gerealiseerd moet zijn. Zo hebben ze meer tijd om de vaak tijdrovende procedures te doorlopen die horen bij aanpassing van stallen. Ook zou het lucht geven om de broodnodige financiering los te krijgen.

Zowel Spierings als Van den Hout willen niets weten van een verschuiving naar achteren. „Wij staan achter ons plan. De situatie dwingt ons te handelen”, aldus Van den Hout. Het woord is nu aan de Provinciale Staten. Zij hakken op 7 juli de knoop door.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven