Volledig scherm
Pablo Smeijers (l) en Marijke van de Ven. © Twan Linders

PSV-supporters: 'Geen last van roken op tribune'

EINDHOVEN - In wachtrijen van veel Nederlandse pretparken mag vanaf 1 april niet meer gerookt worden. Hoe zou een eventueel rookverbod op de tribunes bij PSV vallen bij de supporters?

PSV heeft het vraagstuk van roken in het stadion op de agenda geplaatst van de Eredivisie CV, waarin alle achttien eredivisieclubs verenigd zijn. "Het is voor PSV duidelijk dat roken en sport niet samengaan", benadrukt Thijs Slegers, manager perszaken van PSV. "We willen bedrijfstakbreed met alle clubs tot een uniform standpunt komen."

Hoe voetbalverenigingen omgaan met roken in het stadion, varieert nu per club. Op dit moment mag bij PSV wel op de tribunes gerookt worden, maar niet in de afgesloten ruimtes van het stadion. "We zien dat in de maatschappij ontwikkelingen plaatsvinden", zegt Slegers. "Je kunt mensen niet meer ongewild in de rook zetten."

Sigaret
Vanaf 1 april is roken verboden in de wachtrijen van 21 grote Nederlandse pretparken. Maar hoog op de tribune steken de PSV-supporters aan weerszijden met enige regelmaat nog gewoon een sigaret op. In de eerste helft tegen de spanning, omdat PSV maar moeizaam uit de startblokken komt. Na rust, als de doelpunten tegen Willem II elkaar in rap tempo opvolgen, als aanvulling op een biertje en een ontspannen gesprek.

En ach, het zijn leuke mensen, die je hun sigaretje niet misgunt. Dat lijkt de algemene tendens te zijn, want niemand maakt er een probleem van. Commentaar klinkt er genoeg vanaf de tribune, maar niet over het roken. "Supporters onder elkaar doen niet moeilijk", zegt Robin Bergmans uit Bergeijk. Andere bezoekers die voor de wedstrijd bij supporterscafé De Aftrap staan, beamen dat. Aanvaringen om het roken hebben ze nooit meegemaakt. En de niet-rokers zeggen er geen last van te hebben, omdat de tribune een open ruimte is.

Familievakken
In een rookverbod op de tribune zien de meesten niets. "Je zou een verbod in kunnen stellen voor de familievakken", zegt Lonneke Meijer uit Eindhoven. "Want kinderen hebben nog geen keuze."

De eensgezindheid onder supporters blijkt op dat gebied groot. Alleen Albert Jan Bosdijk wijst op de situatie in Engeland, waar hij regelmatig voetbal gaat kijken. "Daar mag je al jaren niet in stadions roken en iedereen houdt zich eraan. Het verbaast me dat dat hier nog niet zo is."

Blijven roken
Pas op de vraag hoe rokende supporters om zouden gaan met een eventueel toekomstig rookverbod, is er verdeeldheid. Sommigen geven aan een verbod netjes te zullen respecteren. Pablo Smeijers uit Eersel niet. Hij kijkt me met een kwajongensachtige blik aan: "Als een steward me er op aan zou spreken, zou ik tegen hem zeggen dat de sigaret bijna op is." Ook Kirsten Bos uit Eindhoven zou gewoon op de tribune blijven roken. "En met mij velen, ik sta op Oost. Maar in dat vak zitten geen kinderen, dat vind ik wel een heel verschil. In wachtrijen van pretparken vind ik een verbod wel terecht."  

Volledig scherm
PSV-supporters bij De Aftrap. © Twan Linders

In samenwerking met indebuurt Eindhoven