Volledig scherm
© FotoMeulenhof

PSV Zwemsport bestaat 75 jaar: 'We werden als baby's van hoge duikplank gegooid'

EINDHOVEN - In de analen van de club staat 10 april 1942 vermeld als oprichtingsdatum. Het was het begin van een thuis voor veel zwemplezier in allerlei vormen én voor topzwemmers met Olympische prestaties. 

Met dank aan Henk van Riemsdijk en Joop Brinkgreve. De eerste had als Philipsdirecteur de ander gevraagd een zwemclub toe te voegen aan de boom van Philips sportverenigingen, vertellen Roland en Peter, zoons van Brinkgreve.

Want hoewel Eindhoven met Aegir al een zwemclub had, de boom moest compleet zijn. Eerder had Van Riemsdijk Brinkgreve uit Den Haag aangetrokken als gymleraar. Hij moest de medewerkers in de radiofabriek tussen de lopende banden aan hun lichamelijke conditie laten werken. Alles was geoorloofd om het productietempo te vertragen, zodat de nazi’s minder radio’s konden meenemen, weten de zoons uit de overlevering.

Grote lummels
Peter (76) en Roland (72) graven in hun geheugen samen met Cor Sprengers (82) in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion, waar deze dagen de internationale Swim Cup plaatsvindt. Alle drie trekken ze daar ook nog hun baantjes, drie keer in de week. Sprengers leeft zich nog wel eens uit in een wedstrijd.

Dat begon al op zijn vijftiende. ,,Rond 18 september had je in de jaren na de oorlog veel sporttoernooien om de bevrijding te herdenken”, herinnert hij zich. ,,In een van die wedstrijden finishte ik als tweede, tussen die grote lummels van PSV! Dus ik werd ook lid, op 1 oktober 1950.”

Bij de familie Brinkgreve moesten ze er al jonger aan geloven. PSV had al snel honderden leden, vooral omdat alle babyboomkinderen moesten leren zwemmen en schoolzwemmen nog niet bestond. ,,Wij werden als baby’s vanaf de hoge duikplank in het water gegooid bij de lessen reddend zwemmen”, vertelt Peter zonder één spier te vertrekken. Maar zwemles hebben wij nooit gehad.” Wel training, van vader natuurlijk. Ook bij Cor stond hij op de kant. ,,Streng? Ik zou zeggen: consequent.”

Gezond
Eindhoven had al een Reddingsbrigade. Maar alle andere vormen van zwemsport waren vertegenwoordigd bij PSV: wedstrijden, recreatie, duiken, waterpolo, schoonzwemmen en masters ofwel twintigplus, de grootste afdeling. De meeste faam kwam van de wedstrijdzwemmers. Al in de jaren 50 en 60, met zwemmers als Ada de Haan, Betty Heukels, Leo Verburgt en Ad Lindemans.

Anno 2017 staat er een gezonde vereniging, meent Larry Meent, voorzitter van PSV wedstrijdzwemmen. Met veertienhonderd leden en nog steeds een kweekvijver voor talent, maar ook een club met veel zwemplezier. ,,Want je kunt wel baantjes trekken in je eentje”, zegt Meent, ,,maar samen is het gezelliger én je kunt je techniek verbeteren.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven