Volledig scherm
Space-S op Strijp-S © Michel Theeuwen

Publieksprijs Beste Gebouw 2018 voor Space-S in Eindhoven

EINDHOVEN - De meeste stemmen bij de publieksprijs voor de titel Beste Gebouw van Nederland 2018 gingen naar.... Space-S op Strijp-S. Het sociale woningbouwcomplex van Woonbedrijf in Eindhoven won bovendien de eerste prijs van de jury in de categorie leefbaarheid en sociale cohesie.

Dat is vrijdagmiddag in Amsterdam bekendgemaakt in de voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam. De titel Beste gebouw van 2018 van de branchevereniging van architecten (BNA) ging naar het Gelders Huis, het provinciehuis voor Gelderland in Arnhem.

Andere regionale kanshebbers - het nieuwe Eindhovense station, de kerk/dorpshuis in Oostelbeers en crematorium De Hoge Bocht in Veldhoven - zijn al in eerder ronden afgevallen.

Volledig scherm
Space-S op Strijp-S © Michel Theeuwen

Space-S van woningcorporatie Woonbedrijf en architectenbureau Inbo, is een complex met 400 klein sociale huurwoningen. Vanaf het begin zijn de (toekomstige) bewoners betrokken bij de ontwikkeling, opzet en het ontwerp van de zeven blokken tussen de Torenallee en de Schootsestraat. 

Matspunten

 Zij konden door aanwezigheid bij de talloze vergaderingen en workshops matspunten verdienen die weer een bevoorrechte positie gaven bij het verdelen van de woningen. Daarom is er vanaf het begin al een gemeenschap van bewoners ontstaan. Die beheert onder meer een woonkamer, een gezamenlijke ruimte, daktuinen en een logeerkamer. Ook zijn er veel gezamenlijke activiteiten.

Space-S versloeg de Sportcampus Zuiderpark in Den Haag en het multifunctioneel centrum Doelum in Renkum. Het project dat vorig jaar werd opgeleverd won eerder ook al de Eindhovense Dirk Roosenburg architectuurprijs. 

Volledig scherm
Space-S op Strijp-S © Michel Theeuwen
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven