Volledig scherm
Afslag Eindhoven - Onder het Melkwoud - Oerol 2017 © Moon Saris

Raad voor Cultuur: Cultuurgeld eerlijker verdelen

EINDHOVEN – Het wordt helemaal anders; de manier waarop nu landelijk het cultuurgeld wordt verdeeld, gaat flink op de schop. Maandag heeft de Raad voor Cultuur, belangrijkste adviesorgaan van de minister van cultuur, daarvoor de eerste aanzet gegeven.

Nu zijn er twee manieren waarop culturele instellingen geld ontvangen: via het Basis Infrastructuur (BIS). Daarin zitten organisaties als Het Concertgebouworkest, de Philharmonie Zuidnederland, en ook de Eindhovense instelling MU. Daarnaast zijn er Rijksfondsen als het Mondriaanfonds en het Fonds Podiumkunsten. Daar maakt onder meer theatergezelschap Afslag Eindhoven gebruik van. Dat zijn allemaal landelijke voorzieningen en dat vindt de Raad van Cultuur niet meer van deze tijd.

Er moeten daarom stedelijke cultuurregio’s worden opgetuigd, naast de BIS en de Rijksfondsen, zo heeft de Raad bedacht. ,,Zo willen we bewerkstelligen dat er meer erkenning en financiering is voor het culturele aanbod in de regio”, aldus de Raad in haar advies.

Evenwichtige verdeling

Voor de uitvoering in Brabant komt de B5 – de samenwerking tussen de vijf grote steden en de provincie - in aanmerking. Henri Swinkels, gedeputeerde voor cultuur in Brabant, denkt dat er over een jaar een visie op tafel ligt waarin is aangegeven hoe zo’n regionale culturele infrastructuur (RIS) eruit kan zien. ,,Uiteindelijk zal dat niet alleen leiden tot een meer evenwichtige verdeling van taken en functies in het land, maar ook tot een eerlijker verdeling van de cultuurgelden. Daar hebben we het al heel lang over, hopelijk wordt dat met het nieuwe cultuurbestel evenwichtiger verdeeld.”

Tanja Mlaker, directeur van Stichting Cultuur Eindhoven, ziet veel goede kanten in de verkenning van de Raad. ,,Belangrijk is wel dat de drie overheidslagen - landelijk, provincie en gemeente - bereid moeten zijn om te veranderen, anders heeft dit proces weinig zin."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (49%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
8887 stemmen