Raadslid Murat Memis veilig terug in Eindhoven: ‘Een vrij man is terug’

VideoEINDHOVEN - De Eindhovense politicus Murat Memis is woensdag vroeg op de avond geland op het vliegveld van Düsseldorf. Direct daarop ging hij naar Eindhoven. Op het Catharinaplein in zijn thuisstad werd Memis welkom thuis geheten door zijn partij en familie.

Hij is blij dat hij weer een vrij man is en bedankt iedereen die hem gesteund heeft de afgelopen maanden. Die wel heel heel lang geduurd hebben, zei hij iets eerder tegen het ED op het vliegveld van Düsseldorf. Van daaruit is hij met de auto naar Eindhoven gereisd. Daar duurde de bijeenkomst maar kort, want Memis wilde snel naar huis om zijn kinderen te begroeten.

In Eindhoven wachtten zo’n honderd mensen hem op, onder wie leden van bijna alle plaatselijke politieke partijen.

Het 31-jarige SP-raadslid stapte eerder vandaag op het vliegtuig, nadat hij maandenlang in Turkije werd vastgehouden. Hij mocht het land niet uit omdat hij verdacht werd van ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’ en ‘propaganda voor het terrorisme’. Dinsdagmiddag sprak de rechtbank in Turkije Memis vrij. 

Reis ruw onderbroken

Memis, van Koerdische afkomst, toonde zich daarop blij en opgelucht. De politicus zat sinds eind april vast in Turkije. Samen met zijn gezin was hij op vakantie in een luxe hotel. Iets dat hij achteraf zelf ‘hartstikke dom’ noemde in een interview met deze krant.

Na twee dagen werd de reis namelijk ruw onderbroken. Agenten van de anti-terreurpolitie arresteerden Memis en hij zat vier dagen in de cel. Daarna verbleef hij bij familie in Turkije, omdat hij het land niet uit mocht.

Vrij man is terug

SP-Fractievoorzitter Lilian Marijnissen reisde zelf af naar Turkije om bij de rechtszaak aanwezig te zijn. ,,Een vrij man is terug”, zegt ze woensdagavond. Op haar Facebookpagina schrijft ze: ,,Wat ben ik ontzettend blij dat hij vrij is gesproken en we hem mee naar huis hebben kunnen nemen. Terug naar zijn kinderen, zijn familie, zijn land en natuurlijk de gemeenteraad van Eindhoven.”

Volledig scherm
Lilian Marijnissen en Murat Memis op de luchthaven in Düsseldorf. © Lilian Marijnissen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven