Volledig scherm
Twan Koning, gehuld in een NOX-shirt, poseert in het Philips de Jongh park waar 'zijn’ festival vrijdag plaatsvindt. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Razendsnelle beats betoveren Philips de Jonghpark in Eindhoven tijdens NOX in the Woods

EINDHOVEN – Het drum-‘n-bass-feest NOX gaat naar buiten. Vrijdag staat de eerste outdooreditie, NOX in the Woods Festival, op de rol.

Nog niet zo lang geleden verzorgde hij de activiteiten voor volwassenen in een hotel in Mallorca, zoals boogschieten, waterpolo en musicals. Pas daarna, nadat Twan Koning zijn opleiding ‘recreatie’ afrondde, viel het kwartje. ,,Feesten en festivals organiseren. Het begon met de eerste editie van NOX tijdens Koningsdag in het Klokgebouw. Ik werd destijds bijgestaan door partypromoter Zodiak Commune. Inmiddels heb ik drie edities in het Klokgebouw gehouden en zes uitverkochte NOX-feestjes in de Effenaar. Nu is het tijd om naar buiten te gaan.”

De 27-jarige Koning, geboren in het Gelderlandse Tuil, maar sinds zijn 21e woonachtig in Woensel, houdt er van om zoveel mogelijk zelf te doen. Natuurlijk, de beveiliging, het opbouwen van de stages (twee in totaal) en de horeca besteedt hij uit, maar verder ligt de organisatie praktisch in zijn handen. Dat levert de nodige druk op, maar tot op heden loopt alles op rolletjes.

,,Nou ja, bijna alles. Enkele maanden geleden boekte ik een Engelse dj en kondigde hem daarna aan via de website en de social media kanalen. Daarna kwam ik er via zíjn website achter dat hij z’n hele tour geannuleerd had. Gezondheidsredenen, was het motief.” Het zijn zaken waar de nog relatief onervaren festivalorganisator tegenaan loopt. Maar het sterkt hem ook: hij leert er van.

Gebroken

Quote

Nee, zonder gekheid, het idee dat je lekker buiten staat, in de vrije natuur, dat is geweldig

Twan Koning

Nu Koning behoorlijk wat indooredities van NOX georganiseerd heeft, gaat het drum-‘n-bass-feestje naar buiten toe. In het Philips de Jonghpark zijn vrijdag van 13.00 tot 23.00 uur razendsnelle beats te horen. Het genre wordt gekenmerkt door ritmisch slagwerk en lage tonen. ,,Het grote verschil met binnen, zijn de bloempjes hè”, zegt hij gekscherend. ,,Nee, zonder gekheid, het idee dat je lekker buiten staat, in de vrije natuur, dat is geweldig. Ook is het nu geen nachtfeest, dat je de dag daarna gebroken bent. Het is vrijdag om elf uur afgelopen, dan heb je nog wat aan de zaterdag”, klinkt het verstandig.

Het enige waar Koning voor vreest, is het weer. Al zijn de vooruitzichten volgens hem ‘best aardig’. ,,Als ik de voorspellingen mag geloven, blijft het vrijdag droog. Laten we daar dan maar van uit gaan.” Een volgende buiteneditie gaat er bijna zeker komen, weet de twintiger. De kaartverkoop loopt met zo’n 2500 verkochte stuks meer dan aardig. De focus kan op vrijdag: dan moet alles goed verlopen. ,,Maar daar heb ik alle vertrouwen in”, besluit hij.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven