Volledig scherm
© Thinkstock

Recensie - Raak pittig en uitdagend

RECENSIE - Carmina Burana, je moet wel lang onder een steen hebben gelegen om er niet van te hebben gehoord. Jarenlang was deze bundel met middeleeuwse studentikoze liederen over de natuur, drank, dobbelen en de liefde van Carl Orff (1895-1982) een van de meest populaire werken bij gemengde zangverenigingen.

In het kader van Tromp Percussion Eindhoven lag de versie slagwerk en twee piano's voor de hand. 'We denken wel dat we iets te zeggen hebben over ons leven, maar het lot, het noodlot heeft het laatste woord', vertelde dirigent Louis Buskens vanaf de bok. Buskens gaf een goed gedoseerde hoeveelheid relevante informatie op rustige toon, passend bij zijn wit bebaarde gezicht. Maar eenmaal weer naar de musici gekeerd veranderde zijn lichaamstaal; springend, zwaaiend, gebarend en expressief van gezichtsuitdrukking bracht hij vuur in de veelal opzwepende en uitdagende muziek.

De versie met slagwerk en piano is energiek en enerverend. Raak, pittig, de kleur van de instrumenten fris en uitdagend sprak de maalstroom van het genotzuchtige studentenleven tot de verbeelding, transparantie brengend in klankkleur en verhaal, in overmoed en overgave. Zangers, slagwerkers en pianisten inspireerden elkaar.

Loopt de klank van een koor bij dit werk nog wel vast in die van een symfonieorkest, deze versie gaf de ruimte tot vocale flexibiliteit en brede dynamiek. Ook in de uit volle borst gezongen (letterlijk) en meer subtiele passages bleef de koorklank aangenaam en veerkrachtig. Het theatrale aandeel van bariton Robbert Muuse, sopraan Marieke Steenhoek en tenor William Knight en de zichtbare oplettendheid van demusici maakten deze uitvoering ook voor het oog op spannend.

Tromp Presents Carmina Burana van Carl Orff door sopraan Marieke Steenhoek, tenor William Knight, en bariton Robbert Muuse Percussion & Friends, Lucas en Arthur Jussen, Brabant Koor, Souvenir Jeugdkoor en solisten o.l.v . Louis Buskens. Gehoord in Muziekgebouw Eindhoven op zaterdag 19 november 2016

In samenwerking met indebuurt Eindhoven