Rechtbank: zes mannen uit Nuenen schuldig aan veroorzaken rookgordijn bij PSV-Ajax

VIDEODEN BOSCH - De dertigjarige Tom H. uit Nuenen heeft van de rechtbank in Den Bosch een celstraf gekregen van 150 dagen waarvan 93 dagen voorwaardelijk. Hij krijgt ook een taakstraf van 120 uur. Omdat hij al 57 dagen in voorarrest zat, hoeft hij niet meer terug de cel in.

Volledig scherm
Enorme rookwolken tijdens de wedstrijd PSV-Ajax. © Bert Jansen

De 30-jarige Nuenenaar is de zwaarst gestrafte van zes PSV-supporters die rookpotten afstaken tijdens PSV-Ajax in april vorig jaar. 

De 23-jarige Jordy van den B. uit Nuenen krijgt twee  maanden voorwaardelijke celstraf en een taakstraf van 120 uur. De rechtbank Oost-Brabant legde dinsdag vier andere verdachten werkstraffen van 120 uur op. Eén verdachte is vrijgesproken vanwege onvoldoende bewijs. 

Spandoeken

Op 23 april 2017 was in het uitverkocht Philips Stadion in Eindhoven de risicowedstrijd PSV-Ajax. Kort na rust werden er in vak U 2 grote spandoeken ontvouwd over het publiek. Op verschillende plaatsen op de tribune, maar met name onder of nabij deze spandoeken werden negen rookpotten aangestoken. Daardoor ontstond in dat gedeelte van het stadion een grote zwarte rookwolk. De verdachten hebben allen een verschillende rol gehad. 

Volledig scherm
Rookwolken in het Philips Stadion tijdens wedstrijd PSV-Ajax op 23 april 2017. © ED

Voorbereiding

De Nuenenaren waren betrokken bij de voorbereiding van de actie. Zij verstopten samen voorafgaand aan de wedstrijd in het supportershome ongeveer vijftien rookpotten achter het plafond op het damestoilet. Tijdens de rust hebben de mannen de rookpotten verdeeld onder andere verdachten. De officier van justitie had tegen de Nuenenaren twaalf en acht maanden cel geëist, waarvan de helft voorwaardelijk.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven