Archieffoto van het stadhuis van Eindhoven.
Volledig scherm
Archieffoto van het stadhuis van Eindhoven. © ANP

Rechter: college Eindhoven mag presentatie geheim houden

EINDHOVEN - Het Eindhovense college van B en W hoeft bepaalde gevoelige informatie over WIJeindhoven en de eigen gemeentelijke organisatie niet openbaar te maken. Het mag die geheim houden, omdat het gaat om de ‘persoonlijke opvatting’ van de directeur sociaal domein. 

Dat blijkt uit de uitspraak die de voorlopige voorzieningen-rechter dinsdag heeft gedaan in de rechtszaak die door raadsfractie Ouderen Appèl Eindhoven (OAE) was aangespannen. Zij wil dat de presentatie die de directeur op 8 mei 2018 in het college hield ook in zijn geheel naar de gemeenteraad gaat. Yvonne Bieshaar zou in deze presentatie felle kritiek uiten op de manier waarop Eindhoven sinds 2015 omging met nieuwe zorgtaken.

Kopjes

Bieshaar deelde een maand geleden haar persoonlijke opvattingen over WIJeindhoven en de gemeente wel gewoon op een openbaar symposium in Almere. Dat is voor de rechter geen reden om tot een ander oordeel te komen. Wel vindt de rechter dat het college niet goed onderbouwt waarom ze ook de ‘kopjes’ in de tekst van 8 mei 2018 geheim houdt. Volgens raadslid Mary-Ann Schreurs - oud-wethouder en toevallig aanwezig bij het symposium in Almere - luidt een van die kopjes als volgt: ‘Zou het je helpen als ik je niet zou helpen?’

,,De bal ligt nu bij het college”, reageert OAE-raadslid Niek Rennenberg. ,,Als het vasthoudt aan zijn besluit, zullen we opnieuw naar de rechter stappen. Als raadsleden kunnen we het college alleen goed controleren als we over dezelfde informatie beschikken.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven