Eindhovenaar Mathé Coolen mét vergiet.
Volledig scherm
Eindhovenaar Mathé Coolen mét vergiet. © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Rechter eens met burgemeester Eindhoven: geen vergietfoto op rijbewijs

DEN BOSCH/EINDHOVEN - De Eindhovense burgemeester hoeft van de rechtbank geen rijbewijs uit te reiken waarbij de houder een vergiet op zijn hoofd heeft. De 'pastafari' belijdt zijn geloof niet serieus, vindt de rechtbank.

Eindhovenaar Mathé Coolen vroeg een jaar geleden een nieuw rijbewijs en leverde daarvoor een pasfoto in met een vergiet op zijn hoofd. Hij zegt het 'pastafarisme' te belijden, een geloof dat geleid wordt door de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster.

Als hoofd van de gemeente liet de burgemeester hem al snel weten dat de foto niet acceptabel was. Coolen, volgens hemzelf een van de vijf Nederlandse aartsbisschoppen van de kerk, ging daartegen in bezwaar en toen dat werd afgewezen vervolgens naar de rechtbank.

'Geen geloofs- of levensovertuiging'
De Eindhovenaar beroept zich op de paspoortuitvoeringsregeling waarin staat dat op basis van geloofsovertuiging het hoofd bedekt mag zijn op foto's op een rijbewijs. De burgemeester vond dat de leer van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster geen geloofs- of levensovertuiging is.

De rechtbank geeft de burgemeester gelijk: volgens de maatstaf van het Europese Hof van de Rechten van de Mens 'getuigt deze leer niet van voldoende serieusheid om aangemerkt te kunnen worden als geloof of levensovertuiging'. Daarbij komt dat de aartsbisschop op de zitting diverse vragen van de rechter over zijn geloof niet kon beantwoorden en hem ook niet serieus leek te beleven.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven