Volledig scherm
© Bert Jansen

Reconstructie van moord op Ernesto Pistone in Eindhoven

EINDHOVEN - Nu de vier daders van de moord op gangster Ernesto Pistone zijn veroordeeld tot celstraffen van 18 en 19 jaar, brengt het ED zaterdag een volledige reconstructie van de moord. Het laat zien hoe de politie eerst dacht aan een liquidatiepoging vanuit de onderwereld, maar dat opeens door een dommigheidje zijn eigen vriendin op het toneel verscheen.

Gravend en gravend zag de politie niet alleen hoe het gangsterliefje een minnaar inschakelde om bij twee Turkse huurmoordenaars uit te komen, ook blijkt hoe ze de avond van de moord per minuut met elkaar in verbinding stonden en het meisje zelfs aan tafel met Pistone nog zat te sms’en over de moord die een uur later zou plaatsvinden.

Motief was levensverzekering

Motief was, zo bleek, een levensverzekering van een kwart miljoen. Maar omdat de Dela, terecht, fraude vermoedde betaalde ze niet uit. Dat was nou vervelend, want met dat geld moesten de moordenaars nog afbetaald worden. Die waren not amused; 'moet snel geregeld worden, anders kom ik in actie, maatregelen die jij niet wil’ zo ging een bericht naar de minnaar. Die vreesde voor zijn leven: ‘Als je niet snel wat geeft gaat het niet meer over geld’ en 'Dit word mijn dood en niet alleen de mijne, zo pleit ‘Fred’ bij ‘Jet’.

Uiteindelijk wordt er betaald, maar dan weet de politie genoeg en gaat alles achter tralies. In een auto vinden ze nog een vel papier, waarop een vrouwenhandschrift de handtekening van Pistone oefent. Dezelfde die op de Dela-polis staat.

Lees het hele verhaal zaterdag in het ED, E-Paper of Blendle.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven