V.l.n.r. Sam Linssen en Evi Rooijakkers bij Sky Park Tower en Daan Loots en Quint Bakers bij The 'O'.
Volledig scherm
V.l.n.r. Sam Linssen en Evi Rooijakkers bij Sky Park Tower en Daan Loots en Quint Bakers bij The 'O'. © DCI Media

Recreatie en natuur op grote hoogte in Eindhoven

EINDHOVEN - Eindhoven heeft al bijzondere hoogbouw. Maar waarom zou je de functie van de hoge torens beperken tot kantoren of appartementen? Leerlingen van het Sint-Joriscollege laten zien dat recreatie en natuur ook kunnen op hoog niveau.

Het profielwerkstuk van de Sint Joris-leerlingen is een verplicht onderdeel van het eindexamen in het voortgezet onderwijs. De opgedane kennis en vaardigheden leiden in het eindexamenjaar uiteindelijk tot één ‘meesterwerk’. Docent Wouter van den Berg grijpt de profielwerkstukken aan om leerlingen boven zichzelf te laten uitstijgen. Twee jaar geleden stimuleerde hij zijn leerlingen om samen met de gemeente Eindhoven na te denken over een nieuwe inrichting van de kanaalzone. Dit schooljaar heeft hij zijn leerlingen tot grote hoogte gestuwd.

Zestien nieuwe torens

De opdracht was helder: ontwerp een gebouw van 150 meter hoog dat aansluit op de behoeften van de toekomstige Eindhovenaar én bijdraagt aan de internationale allure van de Brainportregio. In totaal 32 leerlingen van het Sint-Joriscollege hebben in tweetallen nagedacht over de mogelijkheden van hoogbouw voor de stad. In nauwe samenwerking met het Eindhovense architectenbureau Diederendirrix en planologen van de gemeente hebben ze zestien nieuwe torens ontworpen, waarbij functie, vorm, duurzaamheid en locatie zoveel mogelijk aansluiten bij de regionale behoeften en de lokale identiteit.

Sam Linssen en Evi Rooijakkers (6 vwo) dachten eerst aan een woontoren naast een park, maar hebben zich later uitgeleefd met een verticaal park. ,,De vorm is simpel”, vertelt de eerste. ,,Een rechthoekige toren. Later hebben we het aantal verdiepingen beperkt om hoge bomen de ruimte te geven.” Evi: ,,Regenwater vangen we op in een grote bak op het dak, vanwaar het met druppelirrigatie langzaam naar beneden zakt.” Sam geeft toe dat er niet aan gedacht is hoe dik de vloeren moeten zijn om de bomen te laten wortelen, maar daar kan een bomendeskundige vast wel iets op bedenken.

Dak met moestuin

De ventilator van Dyson was een inspiratie voor Daan Loots en Quint Bakers (4 havo). Dat leidde tot een woontoren met een groot gat in het midden. De jongens vonden het leuk om samen aan de opdracht te werken, elke dinsdag en donderdag na school. Overigens bieden ze meer dan alleen wonen: er is een zwembad voorzien en fitness en op het dak komt een moestuin. Alle vier kijken ze terug op een mooie periode. Sam vond de les van de architecten leuk. ,,Eén was er heel streng, maar we hebben ook geleerd dat je met heel veel dingen rekening moet houden, zoals vorm, duurzaamheid, de locatie, voorschriften en kosten.”

Alle zestien ontwerpen worden donderdag 5 maart om 19.00 uur in jongerencentrum Dynamo aan het Catharinaplein gepresenteerd aan de architecten en de gemeente. Dan kunnen ze bijdragen aan de steeds boeiender wordende discussie over hoogbouw in de stad.

  1. Wizzair schort deel ‘asperge-vluchten’ Eindhoven op

    Wizzair schort deel ‘asperge-vluch­ten’ Eindhoven op

    EINDHOVEN - Luchtvaartmaatschappij Wizzair is per direct gestopt met vluchten van Roemenië naar Eindhoven. De prijsvechter maakte zondag bekend zeker tot en met 18 april geen enkele vlucht vanuit Roemenië naar Nederland meer uit te voeren. Net als afgelopen week zou Wizzair deze week naar verwachting nog honderden seizoenarbeiders vervoeren via Eindhoven Airport. Maar een nieuw besluit van de Roemeense overheid, als onderdeel van de maatregelen om de corona-pandemie te beteugelen, steekt daar een stokje voor.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven