Volledig scherm
Patrick Pereira © Kees Martens/fotomeulenhof

Regels dwarsbomen zendingswerk Apostel Patrick in Eindhoven

EINDHOVEN - Apostel Patrick is niet meer welkom in Eindhoven-Centrum. Hij heeft een gebiedsverbod van vier weken gekregen. Dat is niet handig, want de man heeft er zijn postadres en gaat er naar de sportschool.

Behalve stadsprediker Arnol Kox, heeft ook Apostel Patrick Pereira (29) last van burgerlijke regels. Het voormalig tieneridiool uit Dommelen - Pereira maakte vorig decennium carrière als Patrick Jumpen, danser op elektronische muziek - heeft een gebiedsverbod van een maand gekregen voor het Eindhovense stadshart.

Dat is een beetje lastig, want Apostel Patrick heeft zijn postadres aan de Smalle Haven, gaat in het centrum naar de sportschool en reist haast dagelijks via het bus- en treinstation om zijn boodschap elders te verkondigen. ,,Ik ben van de week beboet voor het schenden van het gebiedsverbod, toen ik op weg was naar het station om in Den Bosch te gaan prediken", zegt Pereira.

Apostel Patrick bewaart een hele stapel gemeentelijke aanzeggingen en vonnissen van de politierechter in zijn bijbel. ,,Meneer", zegt Apostel Patrick. ,,We leven in een vrij land. Ik heb recht op priesterlijke immuniteit. Maar de overheid trekt zich er weinig van aan."

Pereira's zendingswerk, en met name de wijze waarop hij het doet, valt niet goed bij het wereldlijk gezag. Een dik jaar geleden werd hij door de politierechter in Eindhoven veroordeeld voor het beschadigen van een immens buddah-beeld in Valkenswaard. Agenten namen daarna zijn profetenstaf, afkomstig uit het Joods geloof, in beslag. ,,Het wordt gezien als wapen", zegt hij.

Ondertussen regent het rechtszaken. Zo kan de Eindhovenaar twee maanden celstraf tegemoetzien, omdat hij weigert een werkstaf van 120 uur uit te voeren. De politierechter in Den Bosch legde deze straf op 21 december op voor het beledigen van homoseksuelen en islamieten, afgelopen najaar. Beide incidenten leidden ook tot het gebiedsverbod.

Pereira voelt zich gecriminaliseerd door politie en gemeente. Hij wordt op 30 maart weer verwacht bij de politierechter in het Paleis van Justitie in Den Bosch. Ook nu staat verstoring van de openbare orde op de rol. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven