Volledig scherm
© Thinkstock

Regels houden glasvezelmiljoenen uit Breedbandfonds op de plank

EINDHOVEN - Bij de provincie blijft onverwacht 35 miljoen euro uit het Breedbandfonds ongebruikt op de plank. Bekabelaar Mabib vroeg begin dit jaar met succes de miljoenenlening aan om op grote schaal glasvezel aan te leggen in Brabant.

Het zegt nu het geld niet meer nodig te hebben. 'Teveel gedoe', zo klinkt het. "We hebben zelf de benodigde euro's gevonden met betere voorwaarden", laat Mabib-directeur Pieter van Grunsven weten. Wat er met nu met het geld uit het fonds gaat gebeuren, weet de provincie nog niet.

Essent-gelden
Bij de start van het Breedbandfonds in 2013 stortte de provincie 50 miljoen euro in de pot. Het geld mocht als lening worden uitgegeven voor de aanleg van snel internet op moeilijk bereikbare plekken in de provincie. De miljoenen zijn een klein deel van de opbrengst die de provincie ontving met de verkoop van aandelen van de energieleverancier Essent. Dat leverde de provincie in 2009 zo'n 3 miljard euro op.

Mabib gaat binnen twee jaar 35.000 moeilijk bereikbare huishoudens in het buitengebied voorzien van een glasvezelaansluiting. De eerste schop ging hiervoor in Boxtel de grond in.

Lees donderdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven