Regio krijgt 30 miljoen voor ontwikkeling Brainportlijn: zelfrijdende elektrische bussen
EINDHOVEN - Voor de ontwikkeling van een zelfrijdend openbaar vervoersysteem, oftewel de Brainportlijn, krijgt de regio een rijksbijdrage van 30 miljoen euro. Dit hebben de ministers van EZ en Financiën vrijdagmiddag bekendgemaakt. De Brainportlijn is een van de tien projecten die rijksgeld krijgen.
De bijdrage van 30 miljoen komt uit het Nationaal Groeifonds. De komende vijf jaar trekt het kabinet in totaal 20 miljard uit voor investeringen in kennisontwikkeling, infrastructuur en innovatieve projecten. De eerste tranche is zo’n vier miljard euro groot. De tweede ronde van het groeifonds start volgende maand. Ook dan kunnen weer bijdragen worden aangevraagd uit die pot.
Vrijliggende busbaan
Daarvan krijgt de Brainportregio dus nu 30 miljoen. Dat geld is bedoeld voor het innovatieprogramma van de Brainportlijn: een vrijliggende busbaan voor schoon, zelfrijdende voertuigen die alle economische toplocaties in de regio moet gaan verbinden.
Daaronder de Brainport Industries Campus, High Tech Campus, de Run (ASML). Ook moeten de bussen gaan rijden naar plaatsen als Valkenswaard, Eersel, Best, Geldrop en Helmond. De elektrische voertuigen worden uitgerust met zonnecellen op het dak, zodat de batterijen tijdens de rit kunnen worden bijgeladen. Bij de ontwikkeling van de lijn zijn bedrijven als DAF, NXP, TNO, Siemens, VDL en de TU/e betrokken.
Paul van Nunen, directeur van de Stichting Brainport, is blij met de erkenning door het kabinet van de ‘innovatiekracht in deze regio’ en de dringende noodzaak om de bereikbaarheid van de regio te verbeteren, maar tegelijkertijd enigszins teleurgesteld over de hoogte van de bijdrage. ,,We hadden het liefst de lijn in één keer aangelegd, inclusief de infrastructuur.”
Betere batterijen
Het geld dat nu beschikbaar komt wordt vooral gebruikt voor de ontwikkeling van betere batterijen voor de bussen. De benodigde infrastructuur, busbanen en dergelijke, kan er in elk geval niet van worden bekostigd. Volgens de aanvankelijke planning zou de Brainportlijn er over tien jaar moeten liggen, maar dat lijkt nu wat lastiger haalbaar.
Van Nunens hoop is daarom gevestigd op de volgende investeringsrondes. ,,Sowieso blijven we aandacht vragen voor de noodzakelijke verbetering van de bereikbaarheid. Er komen heel veel woningen en bedrijven bij in de komende jaren.”
We hadden op honderd procent gehoopt. Het kabinet is nog niet van ons af
Ook de Eindhvovense wethouder Stijn Steenbakkers is wat teleurgesteld in de hoogte van het bedrag, zeker gelet op de eerdere aanvraag van een miljard euro. Maar, zo benadrukt Steenbakkers, ‘er zit nog wat in het vat’ de komende jaren. ,,We hadden op honderd procent gehoopt. Het kabinet is nog niet van ons af.”
Beiden wijzen er bovendien op dat de regio óók profiteert van de toekenning van de nodige miljoenen voor andere projecten zoals kunstmatige intelligentie (276 miljoen), toepassing van groene waterstof in onder meer transport en industrie (338 miljoen), datagebruik in de gezondheidszorg (69) en kwantumtechnologie (615 miljoen). Eveneens projecten waarbij Brainport en kennisinstellingen zoals de TU/e nauw bij betrokken zijn, aldus Steenbakkers en Van Nunen.
Wopke-Wiebes-fonds
Het zelfrijdend ov-systeem is een van de tien van de veertien ingediende projecten die geld krijgen uit het zogenoemde Wopke-Wiebes-fonds. Andere projecten op het gebied van openbaar vervoer zijn de uitbreiding van het spoor tussen Leiden en Dordrecht en nieuwe stations in die regio. Daarvoor wordt 1 miljard euro gereserveerd.
Maximaal 1,5 miljard wordt opzij gezet voor het doortrekken van de Noord/Zuidlijn (metro) van Amsterdam Zuid naar Schiphol en Hoofddorp.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
Hockeyster ging na diagnose diabetes door een diep dal: ‘Ik vroeg me af, waarom ik?’
Ruim tien jaar geleden werd hockeyster Valerie Magis – met het EK in eigen land in het vooruitzicht – geselecteerd voor het Nederlands team. Een fantastisch gevoel? Niet voor Magis. Precies in die periode werd diabetes bij haar geconstateerd. ,,Alle alarmbellen gingen af.”Eindhoven -
‘Sluit station Best aan op toekomstige Brainportlijn’
BEST - ‘De volgende halte is: Station Best’. Als het aan de D66-fractie in de gemeente Best ligt, is dat in de toekomst te horen in de zelfrijdende voertuigen op de nog te realiseren Brainportlijn. ,,Onderzoek de mogelijkheden.” -
PREMIUM
Guus-fans balen dat hij stopt met Groots met een zachte G: ‘Het ultieme familie-uitje’
EINDHOVEN - Guus Meeuwis maakte donderdag bekend dat hij na 2024 stopt met zijn Groots met een zachte G-concerten in het Philips Stadion. De vaste bezoekers zien hun jaarlijkse feestje verdwijnen.Eindhoven
-
PREMIUM
Jett Rebel eert zijn helden, in zijn eentje: ‘Ik wil mensen omver blazen’
BERGEIJK/EINDHOVEN - Jett Rebel houdt van uitdagingen. De komende tijd treedt hij op met muziek van zijn helden. Waaronder vier keer in Zuidoost-Brabant, te beginnen in Bergeijk op 7 april. Een kleine vijftig helden heeft hij op zijn lijstje staan. Hij kan putten uit honderden nummers. Elke avond heeft hij een andere setlist.Veldhoven -
-
-
VIDEO
Zelfrijdend openbaar vervoer in Eindhoven moet showmodel worden voor de hele wereld
EINDHOVEN - Brainport doet een gooi naar ruim 1 miljard euro uit het Nationaal Groeifonds voor de ontwikkeling van een nieuw zelfrijdend ov-systeem dat alle economische toplocaties in de regio gaat verbinden. De zogenoemde Brainportlijn krijgt de voorkeur boven een lightrailverbinding. -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven