Volledig scherm
Ad van Meurs. © Irene Wouters

Regio rouwt om overleden Ad van Meurs: ‘Heel grote meneer is niet meer’

EINDHOVEN - Frank Veenstra, artistiek manager van Muziekgebouw Frits Philips: ,,Ad was een van de mooiste Eindhovenaren die ik ooit heb mogen ontmoeten. Hij heeft een niet te onderschatten rol gespeeld op muziekgebied in deze regio en was ook als collega-programmeur heel belangrijk. Wat Ad deed, onder meer in Meneer Frits met zijn ‘Ad van Meurs presenteert’-avonden, en natuurlijk ook met het Naked Song Festival, dat is zó belangrijk geweest, dat kan ik amper in woorden vatten.”

Singersongwriter JW Roy noemt Van Meurs ‘de godfather van de roots in Nederland’: ,,Dat wordt misschien niet overal zo gezien, maar het is wel zo”, aldus de uit Knegsel afkomstige singer-songwriter: ,,Een heel grote meneer is niet meer. Zo ontzettend kut dit!” Roy roemt onder meer de gretigheid van Van Meurs: ,,Tot het laatste moment was er de onuitputtelijke drang om de muziek verder te brengen. En dan die twee-eenheid met Ankie: zij leefden de muziek - zo mooi!”

Bassist René Vincent uit Helmond maakte eind jaren zeventig, begin jaren tachtig deel uit van de groep Bleistift, samen met Ad van Meurs, Frans van Bommel en Bouke de Vries. ,,Ad had toen een klapper vol zeer sociaal-maatschappelijke kritische punkteksten waar ik nauwelijks iets van begreep", blikt Vincent terug. ,,Zowel muzikaal als op het persoonlijke vlak vond hij het geen probleem om van de geijkte paden af te gaan. Dat deed ie graag zelfs."

De Eindhovense muzikant en producer Jack Hustinx bewoog zich sinds eind jaren zeventig decennia lang in min of meer dezelfde circuits als Van Meurs. ,,We zijn van dezelfde generatie, en hadden allebei een enorm diepe passie voor de muziek uit het zuiden van de VS. We hebben daar regelmatig mooie gesprekken over gevoerd, over de magie van muziek, en over over hoe belangrijk het is om al die prachtige traditionele muziek te behoeden voor de vergetelheid." Vanuit Austin,Texas, waar hij momenteel verblijft, wijst Hustinx er op dat Van Meurs veel gedaan heeft om die traditionele muziek levend te houden. ,,Hij was een mooi, fascinerend mens."

Van 1988 tot 2000 was Wim Reijnen de manager van Van Meurs. Hij prijst hem vanwege zijn 'creatieve onafhankelijkheid en enorme muzikaliteit en zijn drive', ,,Ad is de meest unieke muzikant waar ik de afgelopen vijfendertig jaar mee gewerkt heb. Hij was een van de eersten die ook in de Verenigde Staten zijn vleugels uit sloeg. En een zeer prettig mens om mee te werken. Eindhoven heeft een van zijn muzikale helden verloren."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (5%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
7463 stemmen