Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Regio zoekt forensisch artsen voor de toekomst

EINDHOVEN - Arrestanten die in hun Eindhovense politiecel moeten wachten op medische zorg of lijken die noodgedwongen langer op een plaats delict blijven liggen. Die situaties dreigen over een paar jaar te ontstaan door een gebrek aan forensisch artsen. Te weinig medici kiezen voor dit specifieke vak. 

Beter gezegd: de uitstroom is te groot. Over vier jaar is twintig procent van de huidige forensisch artsen gestopt; over tien jaar de helft. Dat blijkt uit het rapport van Commissie-Hoes dat recent verscheen.

In Zuidoost-Brabant is de situatie nog onder controle, meldt de GGD. De zeven forensisch artsen in deze regio kunnen het werk nog aan. Soms met hulp uit andere GGD-regio's. Zo nu en dan biedt ze zelf de helpende hand. Maar de toekomst baart zorgen.

Forensisch artsen worden opgeroepen door de politie om vast te stellen waaraan iemand is overleden en wanneer. Of door huisartsen die twijfelen of iemand wel op natuurlijke wijze is overleden. Daarnaast leggen ze vast welk letsel iemand heeft opgelopen, nemen ze in opdracht van de politie bloedmonsters af, dragen ze zorg voor arrestanten .

Nog 7 artsen in team

,,Op dit moment lukt het allemaal nog", zegt forensisch arts Ton Gieling (65), werkzaam bij GGD Brabant Zuidoost. Maar vers bloed is welkom. Ze waren ooit met z'n tienen. Een van de zeven forensisch artsen die nu nog in hun team zitten, bereikte jaren geleden al de pensioengerechtigde leeftijd, maar stopt nog niet. Gieling kan in april met pensioen, maar werkt nog een dag per week door. Beiden uit liefde voor het werk. ,,Ondanks de spanning die het oplevert, is het een mooi vak. Je werkt als een soort Sherlock Holmes."

Niet fulltime

Forensische geneeskunde heeft niet de aantrekkingskracht van chirurgie of een baan als huisarts. Gieling heeft wel een idee waarom. Bij de meeste GGD-organisaties - waaronder in Zuidoost-Brabant - is het geen fulltime functie. Sommige dagen ren je je rot tijdens een dienst - Gieling had ooit vijf overledenen op een dag -, maar soms gebeurt er niets. En aangezien de GGD wordt betaald per verrichte handeling, is dat wisselvallige niet aanlokkelijk. Forensisch artsen hebben er daarom taken naast. Zelf is Gieling ook jeugdarts en houdt hij zich bezig met het beleid van de GGD.

Nadelen

En er zijn de voor de hand liggende nadelen. Een forensisch arts moet geregeld 's nachts z'n bed uit. ,,Er zijn in mijn carrière heel wat nachten en weekenden in gaan zitten." En daarnaast is het vak stomweg vaak onbekend bij studenten. ,,Co-assistenten zeggen vaak nadat ze een paar weken hebben meegekeken 'zoals jij erover vertelt, is het erg boeiend'."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven