Volledig scherm
Een vernielde vuilnisbak op het Mimosaplein in Eindhoven. © Frank de Greef

Regio Zuidoost-Brabant beleeft rustige jaarwisseling (video)

EINDHOVEN - Het nieuwe jaar is in de regio relatief rustig begonnen. De hulpdiensten kregen te maken met de gebruikelijke drukte, maar grote vuurwerkongelukken en -incidenten blijven uit.

Dat wil niet zeggen dat er niets te doen was. Vooral de brandweer had het druk met het blussen van meer den 70 kleine brandjes. Het betrof voornamelijk brandjes in afvalbakken, containers en struiken. Het vuur is vermoedelijk door vuurwerk ontstaan.Ook gingen er een paar auto’s in vlammen op. Zo werd er in de Eindhovense Venuslaan een camper vernield en brandden er auto’s uit in de Penelopestraat in Eindhoven en in de Trombonestraat in Beek en Donk. Bewoners van de Tinelstraat in Eindhoven moesten met lede ogen toekijken hoe hun pas gebouwde tuinhuisje tot de grond toe afbrandde.

Uit de hele regio kwam één melding binnen van verbale agressie jegens ambulance-medewerkers. Er werd hiervoor niemand aangehouden.

In Valkenswaard viel vlak voor het nieuwe jaar een verkeersdode. Daar belandde vlak voor middernacht een 31-jarige automobilist uit Deurne op de N69 met zijn voertuig tegen een boom. De brandweer kwam ter plaatse maar de man overleed aan zijn verwondingen. In verband met politieonderzoek bleef de weg urenlang afgesloten.

Vuurwerkletsel en alcoholvergiftiging

De spoedpost in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond beleefde een rustige nacht. Er zijn 5 meerderjarige patiënten met een alcoholvergiftiging binnengebracht en 4 mensen met vuurwerkletsel. Hiervan was er een minderjarig en twee hebben oogletsel opgelopen. Het beeld is hetzelfde als vorig jaar, toen was het ook rustig.

Ook in het Sint Anna Ziekenhuis in Geldrop bleef het relatief rustig met een lichtgewond vuurwerkslachtoffer. Wel werden er 7 mensen binnengebracht met alcoholvergiftiging, waarvan een in kritieke toestand. Deze persoon ligt nog op de intensive care. Opvallend was dat vijf van deze patiënten minderjarig waren en dat ze een combinatie van alcohol en drugs tot zich genomen hadden. De jongeren kwamen overigens niet van hetzelfde feest.

Artsen en verpleging van de spoedeisende hulp in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven beleefden een nieuwjaarsnacht die vergelijkbaar was met vorig jaar. Ook hier waren het met name de mensen die te diep in het glaasje gekeken hadden die de grootste patiëntengroep vormden. In totaal waren dat er tien waarvan de meesten met botbreuken binnenkwamen omdat ze ten val gekomen waren. De drinkers waren allen meerderjarig. In totaal werden er drie vuurwerkslachtoffers geteld. Ze hadden allemaal lichte verwondingen aan handen en gezicht. Het ging om twee kinderen (6 en 12 jaar) en een volwassene.

In het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven/Eindhoven was het heel rustig met 'slechts' vier lichtgewonde vuurwerkslachtoffers, tegenover zeven slachtoffers vorig jaar. Het ging wel om vier kinderen. De verwondingen vielen erg mee. Drie volwassenen werden binnengebracht omdat ze een alcoholvergiftiging hadden opgelopen. Vorig jaar waren dat er nog zes.

Volledig scherm
De brandweer was ook op Nieuwjaarsdag druk met het blussen van kleine brandjes, zoals hier in de Kerstroosstraat in Valkenswaard. © Bert Jansen
Volledig scherm
Vernielingen in Beek en Donk. © Politie
Volledig scherm
Een vernielde vuilnisbak op het Mimosaplein in Eindhoven. © Frank de Greef
Volledig scherm
Volledig scherm
© SH Media
Volledig scherm
Vernielingen op de Stationsstraat in Maarheeze. © Henk van den Berg/@brigadierCRAmsg
Volledig scherm
Op de Zeelberg in Valkenswaard zijn brievenbussen vernield.
Volledig scherm
Een vernielde vuilnisbak op het Mimosaplein in Eindhoven. © Frank de Greef
Volledig scherm
Schade aan een bushokje in de Sibeliuslaan in Eindhoven. © Frank de Greef
Volledig scherm
De brandweer was ook op Nieuwjaarsdag druk met het blussen van kleine brandjes, zoals hier in de Kerstroosstraat in Valkenswaard.
Het lijkt er op dat 2016 in de regio zonder grote problemen is ingeluid. Grote vuurwerkongelukken deden zich naar het zich laat uitzien niet voor. Elders in het land was het aanmerkelijk minder rustig.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven