Volledig scherm
De Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant moet onder meer controleren of bedrijven zich aan milieuregels houden. Bijgaande foto is in april 2017 door een ambtenaar van de dienst gemaakt tijdens een inspectie bij een bedrijf op bedrijvenpark Chijnsgoed in Sterksel. (archieffoto)

Regiogemeenten starten onderzoek naar regionale milieudienst Zuidoost-Brabant

EINDHOVEN - Doet de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB) zijn werk goed en efficiënt? Al langer hebben raadsleden in de regio hier vragen bij. Daarom starten de rekenkamercommissies van negen regiogemeenten samen een onderzoek.

De Omgevingsdienst - voorheen bekend als regionale milieudienst - voert belangrijke regionale taken uit voor een veilige en gezonde leefomgeving voor 21 gemeenten in de regio Eindhoven en Helmond. Zo inspecteert de Omgevingsdienst veehouderijen, industrieën en zwemwater en treden medewerkers op bij drugsafvaldumpingen, asbest en meldingen van geuroverlast. Gemeenteraden hebben vragen over de stijgende kosten van de organisatie. De Eindhovense PvdA-fractie wilde begin dit jaar nog de ODZOB tot bezuinigingen dwingen door de begroting van de dienst af te keuren, maar daar wilde de rest van de gemeenteraad niet aan. 

De rekenkamercommissies van 9 aangesloten gemeenten - Eindhoven, Best, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Laarbeek, Nuenen, Son en Breugel, Veldhoven en Waalre  - hebben nu besloten samen  de aansturing, uitvoering en toekomstige taken van de Omgevingsdienst onder de loep te nemen. De rekenkamercommissies - adviesorganen die gemeenteraden helpen bij hun controlerende taak - hebben een gezamenlijke werkgroep opgericht. Die verwacht zijn rapport in maart 2020 aan te bieden aan de gemeenteraden.

Vragen

Al langer hebben raadsleden vragen hoe effectief en efficiënt de Omgevingsdienst is, zo melden de rekenkamercommissies. Veranderingen in wetgeving zoals de Omgevingswet en de energietransitie - het overstappen van gas naar (duurzame) energie - vragen van de Omgevingsdienst andere werkwijzen. De rekenkamerwerkgroep wil voor de gemeenteraden helder krijgen hoe het nu gaat en wat mogelijk beter kan.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven