Op het Taalbrug College in Eindhoven vond woensdag een banenmarkt plaats voor kwetsbare jongeren. MKB Eindhoven en het Regionaal Samenwerkingsverband voor Passend onderwijs Eindhoven en Kempenland tekenden er een overeenkomst met als doel meer stageplekken en banen voor kwetsbare jongeren te realiseren.
Volledig scherm
Op het Taalbrug College in Eindhoven vond woensdag een banenmarkt plaats voor kwetsbare jongeren. MKB Eindhoven en het Regionaal Samenwerkingsverband voor Passend onderwijs Eindhoven en Kempenland tekenden er een overeenkomst met als doel meer stageplekken en banen voor kwetsbare jongeren te realiseren. © DCI Media

Regionale Bedrijvendag in Eindhoven voor jongeren in speciaal onderwijs

EINDHOVEN - Een bijbaantje, een stageplek of een echte baan in het bedrijfsleven? Leerlingen van tien scholen voor speciaal onderwijs uit de regio gingen er woensdag naar op zoek tijdens de derde Regionale Bedrijvendag op het Taalbrug College in Eindhoven. 

Enkele tientallen bedrijven en instellingen presenteerden zich woensdag tijdens het derde loopbaanevenement voor leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs, praktijkscholen en voortgezet onderwijs voor anderstaligen bij het Taalbrug College in Eindhoven. Een ding hadden ze gemeen, ze vinden het belangrijk deze groep een volwaardige toekomst te bieden. Bovendien zijn ze hard nodig, overal zijn tekorten  aan personeel en daarin kunnen deze jongeren een belangrijke rol vervullen.

Goede keuze maken

Bij een technisch bedrijf, een zorginstelling, de horeca of een winkelbedrijf werken, als ict-er aan de slag, in de facilitaire dienstverlening of lekker buiten, bij de aanleg en onderhoud van groen? Het kan allemaal en de jongeren toonden zich nieuwsgierig naar de mogelijkheden. Taalbrug-leerling Frank Maas (15) bijvoorbeeld vindt het belangrijk om een goede keuze te maken. Hij heeft nog tijd, maar weet dat hij de techniek in wil. De negentienjarige Jhonny Aarts, oud-leerling van dezelfde school, heeft na een stage een vaste baan gevonden bij Brainport Assembly en vertelt Frank enthousiast wat hij daar doet: het solderen van onderdelen voor de tourbussen die klant VDL maakt. ,,Zodat de mensen fijn en veilig op vakantie kunnen", lacht hij.  

Snel een naamsticker plakken

Ook de Bladelse webshopwinkel TOM, leverancier van vrijetijdsartikelen, trekt veel belangstelling. Het familiebedrijf biedt mensen met een beperking dan ook veel mogelijkheden:  van werk in het magazijn, het onderhouden van de website, laden en lossen tot technisch werk in de fietsenwinkel die ook onderdeel is van het bedrijf. Drie jongens van het Pius X College in Bladel luisteren geïnteresseerd naar alles wat meewerkend jobcoach Elly Schilders hen vertelt. Over de mogelijkheden en de begeleiding die het bedrijf biedt. Het spreekt ze aan,  al hebben ze alle drie interesse in een ander soort functie. Over twee vragen zijn ze eensgezind: waar is het precies (bus 319) en wat is het loon? Hoewel Schilders op die laatste vraag geen pasklaar antwoord heeft, plakken ze al snel hun naamsticker op een aanmeldformulier zodat het bedrijf later contact met hen kan opnemen.

Jobcoach heeft meerwaarde

Schilders vindt het erg belangrijk dat mensen met een beperking kansen krijgen om te werken en daarbij goede begeleiding krijgen. Volgens haar heeft een jobcoach daarbij veel meerwaarde. Zij staat op de werkvloer tussen hen in en is er meteen als iemand even vastloopt. ,,Ik zou willen dat meer bedrijven zo’n coach in dienst nemen, want daarmee krijgt deze groep echte kansen. En die verdienen ze, want het zijn vaak gouden krachten die voor hun werk en de mensen waarmee ze werken door het vuur gaan.”

Leerlingen van tien scholen uit de regio kwamen naar de Taalbrug in Eindhoven om zich te oriënteren op een stage of baan.
Volledig scherm
Leerlingen van tien scholen uit de regio kwamen naar de Taalbrug in Eindhoven om zich te oriënteren op een stage of baan. © DCI Media

In samenwerking met indebuurt Eindhoven