Theo van Huet: ,,Voor mij is het ook deze keer weer speciaal."
Volledig scherm
Theo van Huet: ,,Voor mij is het ook deze keer weer speciaal." © Dave Hendriks - FotoMeulenhof

Reis naar Bayeux in teken van 75 jaar vrijheid

Bevrijding 75 jaarVELDHOVEN - Theo van Huet rijdt dit jaar voor de zeventiende keer met zijn bus naar Bayeux voor de Stichting 18 september. Dit jaar in het kader van 75 jaar vrijheid.

Mettwee bussen gaan honderd leerlingen uit het voortgezet onderwijs Eindhoven van 14 tot en met 18 september naar Asnelles, een dorp bij de invasiestranden. Theo van Huet: ,,Vanaf de Franse grens draai ik films voor de leerlingen over de oorlog en de start van de bevrijding. 's Avonds loop ik dikwijls met leerlingen naar het strand waar de caissons (kunstmatige havans) liggen en vertelt ze over wat er is gebeurd. Voor veel van hen is het eye-opener dat veel gesneuvelden maar een paar jaar ouder waren dan zij nu zijn. Ik geef dan de quote van Cor Wijnen, voormalig voorzitter, door: 'Niemand mag denken dat vrijheid vanzelfsprekend is'. Dat komt bij deze jonge leerlingen binnen. Voor mij is het ook deze keer weer speciaal omdat dit jaar 75 jaar vrijheid wordt gevierd."

Het is voor hem altijd prettig om met de leerlingen te praten over wat er is voorgevallen, deze geschiedenis wil hij dan ook door blijven geven zolang hij kan.

De terugkeer is altijd één groot feest: de laatste stop is bij Suyckerbuyck in Borkel waar leerlingen overstappen in de zeventig voertuigen van Wheels (jeeps, tanks en dergelijke) en de colonne koers zet naar Eindhoven. Het bevrijdingsvuur wordt dan meegevoerd door de wielrenners die hier ook aansluiten. Langs de route in Valkenswaard, Aalst en Eindhoven wordt de stoet dan toegejuicht door de mensen die langs de weg staan. Van Huet: ,,Voor ons en vooral voor de kinderen is dit een onvergetelijke ervaring, we moeten dit door blijven geven."

Het bevrijdingsvuur wordt vervolgens ontstoken op het Stadhuisplein in Eindhoven.

Van Huet vertelt dat in 2004 twee bussen door omstandigheden te laat terug waren waardoor de leerlingen het defilé misten. In 2005 stelde touringcarbedrijf Van Gompel twee extra bussen ter beschikking om deze leerlingen alsnog naar Borkel te brengen om zo alsnog deel te kunnen nemen aan dat defilé.

Volgens van Huet is de toekomst van de Stichting 18 september goed gewaarborgd door het jonge bestuur van een drietal dertigers die het bevrijdingsvuur door blijven geven.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven